Ukraynalı futbol kulübü Şahtar Donetsk'in CEO'su Palkin: "Artık sahamıza dönmek istiyoruz"

"Mariupol'deki savaşta hayatını kaybedenlerin yakınlarına 26 milyon euro bağışladık"

Donbas Arena stadyumu, bölgede yaşanan çatışmalar nedeniyle 2014'ten beri kapalı (Reuters)

Ukraynalı futbol kulübü Şahtar Donetsk'in CEO'su Serhiy Palkin, "Donetsk'e dönmeyi hayal ediyoruz" dedi.

2014'ten beri sürgünde yaşayan Palkin, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e verdiği röportajda, kulübün stadyumu Donbas Arena'ya dönerek, taraftarlarıyla yeniden Ukrayna'da bir araya gelmek istediğini söyledi.

48 yaşındaki CEO, şu ifadeleri kullandı: 

2014'te şehrimizden ayrıldığımızda, üç ay içinde geri döneceğimizi düşünmüştük. Gelecek yıl taraftarlarımızdan ve stadyumumuzdan ayrılmak zorunda kalışımızın üzerinden 10 yıl geçmiş olacak. Kulübümüzün başına gelen hiçbir şey normal değil. Ama biz Donetsk'e dönmeyi hayal ediyoruz. Eğer dönmeyi hayal etmiyorsak, devam etmemizin de bir anlamı yok.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta başlattığı savaşın ardından FIFA, Oyuncuların Statüsü ve Transferi Yönetmeliği'nde değişikliğe gitmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçen yıl martta açıklanan kararlar kapsamında, yabancı futbolcuların ve antrenörlerin sözleşmeleri askıya alınmıştı. Böylelikle futbolcuların ve antrenörlerin, hiçbir maddi yükümlülük altına girmeden tek taraflı olarak Ukraynalı kulüplerle anlaşmalarını feshedebilmesi sağlanmıştı.

Palkin, söyleşisinde FIFA'nın bu kararı Ukrayna Futbol Federasyonu'yla veya ülkedeki kulüplerle görüşmeden almasını eleştirerek, "FIFA'yla iletişime geçmeye ve derdimizi anlatmaya çalıştık. Fakat bu kararlarla Ukraynalı kulüpleri büyük bir maddi yükün altında bıraktılar" dedi.

CEO, Şahtar Donetsk'ten geçen yıl 13 yabancı oyuncunun ayrıldığını, şimdiye dek 40 milyon euro zarar ettiklerini ve bu miktarın 80 milyon euroya kadar çıkabileceğini söyledi.
 


Öte yandan Şahtar Donetsk, Ukraynalı futbolcu Mihalyo Mudrık'ı ocakta 100 milyon euroya Chelsea'ye transfer etmişti.

Palkin, bu transferin kendileri için çok iyi olduğunu belirterek, aldıkları paranın çoğuyla sözleşmelerini tek taraflı fesheden yabancı oyuncuların oluşturduğu maddi zararı kapattıklarını söyledi.

Şahtar Donetsk CEO'su, 26 milyon euroyu da Mariupol'deki Azovstal çelik fabrikasında Rus askerleriyle çatışmalarda yaralanan askerlere ve ölen savaşçıların ailelerine verdiklerini belirtti. 

Söz konusu fabrikanın, Şahtar Donesk'in sahibi ve başkanı iş insanı Rinat Ahmetov'a ait olduğunu hatırlatan Palkin, şunları söyledi: 

Mariupol, Donetsk'e sadece 100 kilometre uzaklıkta. Birçok Şahtar taraftarı orada yaşıyordu. Azovstal'ın sahibi de başkanımız. Savaştan fiziksel yaralar almadan kurtulanlar bile akıl sağlığı bakımından inanılmaz zor zamanlar geçirdi. Tam bir kabustu.

Savaşın ilk döneminde yoğun çatışmalara sahne olan Mariupol, 20 Mayıs'ta Rusların kontrolüne geçmişti.

Barcelona ve Şahtar Donetsk, bu akşam 19.45'te UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçında karşı karşıya gelecek.


Independent Türkçe, El Pais, AA

DAHA FAZLA HABER OKU