Alman silah üreticisinden Ukrayna'ya gönderilen mühimmata yüzde 80 zam

Rheinmetall, Ukrayna devletiyle Kiev'de ortak bir fabrika açtı

Rheinmetall'ın ürettiği 155 mm'lik havan topları Alman yapımı Howitzer 2000'lerle fırlatılıyor (Reuters)

Alman silah devi Rheinmetall'ın Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana Kiev'e gönderilen askeri mühimmata yüzde 80'lere varan oranda zam yaptığı ortaya çıktı.

Welt am Sonntag gazetesinin gizli belgelere dayandırdığı habere göre, şirket özellikle Kiev'e havan topu ve top mermisi satışlarından büyük kârlar elde etti.

Gazetenin ele geçirdiği belgeye göre, Almanya Savunma Bakanlığı temmuzda Rheinmetall'la 155 mm'lik hava toplarının tedariki için bir anlaşma imzaladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anlaşmada, havan toplarının hem Alman ordusu hem de Ukrayna ordusunun ihtiyaçları için tedarik edildiği belirtilirken, Kiev'e 333 bin 333 havan topunun gönderileceği detayı da yer aldı.

Şubat 2022'den önce 2 bin eurodan satılan topların fiyatıysa yeni anlaşmayla birlikte 3 bin 600 euro olarak belirlendi. 

Kiev'e gönderilen mühimattın maliyetinin de Almanya hükümeti tarafından karşılanacağı sözleşmede yer alan bir başka detay oldu.

Gazeteye konuşan bir askeri ekonomist, "Avrupa'da artık 2 bin euroya bu mermileri üretemezsiniz" ifadelerini kullandı.

Endüstri uzmanlarıysa, Ukrayna savaşının başlangıcından sonra artan ham madde ve enerji maliyetleriyle, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıları fiyat artışının temel nedeni olarak gösterdi.

Öte yandan, savaş sürecinde "Ukrayna'nın güçlü bir ortağı" sloganıyla çalışmalarını yürüten Rheinmetall'in Kiev'de yeni bir fabrika açtığı duyuruldu.

Rheinmetall'le Ukrayna devletinin ortak girişimi olan fabrikanın açıldığı bugün Düsseldorf'ta düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu. Proje ilk olarak mayısta konuyla ilgili yetkililerden onay almıştı.

Yüzde 51'i Alman şirketine, yüzde 49'u Ukrayna'ya ait olan yeni fabrikanın ilk olarak askeri araç onarımıyla ilgileneceği, ardından Rheinmetall ürünlerinin bu fabrikada üretileceği belirtildi.


Independent Türkçe, Welt am Sonntag, RT

DAHA FAZLA HABER OKU