Eski Hindistan Dışişleri Bakanı Sibal: "Türkiye, Filistin davasına sahip çıkıyor"

Başka bir analizdeyse "ABD'nin, Gazze'deki durumu İran'a karşı yeni bir savaşa dönüştürmek istediği" savunuldu

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, 7 Ekim'de başlayan savaşta Gazze'deki en az 1 milyon Filistinli yerinden oldu (Reuters)

Eski Hindistan Dışişleri Bakanı Kanwal Sibal, Rus devletine ait Russia Today'de (RT) kaleme aldığı yazıda, Gazze savaşını ve kilit ülkelerin pozisyonlarını değerlendirdi.

Analizde, Tel Aviv yönetiminin, "ciddi istihbarat zaaflarıyla Hamas'ın saldırısını engelleyemediği ve can kayıpları nedeniyle İsrail halkının travma yaşadığı" belirtildi. 

Öte yandan İsrail'in Gazze'ye saldırılarının bölgede ciddi bir insani kriz yarattığı, Avrupa'da ve ABD'de Filistin yanlısı birçok protestonun da fitilini ateşlediği ifade edildi. 

79 yaşındaki diplomat, Türkiye'nin Hamas'la kuvvetli bağlantıları olduğuna dikkat çekerek, Ankara'nın savaştaki tutumuna dair şunları yazdı: 

Ankara, Filistin davasına sahip çıkıyor ve bölge ülkelerinin güvenlik garantisi sağlayacağı iki devletli çözüme dayalı bir barış planını teklif ediyor.

Yazıda, Hamas liderlerine ev sahipliği yapan Katar'ın da savaştaki rehine krizinin çözümü için arabuluculuk rolünü üstlendiğine işaret edildi.

Savaş karşıtı Yahudi örgütlerin 18 Ekim'de ABD Kongresi'ni basıp protesto yaptığı hatırlatılarak, bunun "uluslararası Yahudi toplumu içindeki bölünmeleri gösterdiğine" dikkat çekildi. 

2001-2002'de görev yapan Sibal, savaşta İsrail'e destek veren ABD'nin büyük bir ikilemle karşı karşıya kaldığına işaret ederek, şu ifadeleri kullandı: 

İnsani yardım hedefleri, jeopolitik nedenler ve güçlü lobilerin etkisi gibi pek çok etken, ABD'yi İsrail'i desteklemeye zorluyor. Öte yandan Batı Asya'da daha geniş çaplı bir çatışmanın çıkması, ABD'yi de bölgede istenmeyen başka bir savaşın içine çekme riski oluşturuyor.

Diplomat, İsrail'in Gazze'ye kara harekatı düzenlemesi durumunda, bunun "ister istemez Biden tarafından onaylanan bir hamle" olarak yorumlanacağını da vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sibal, Brezilya'nın 18 Ekim'de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) sunduğu ve Gazze'de insani yardım amacıyla çatışmalara ara verilmesini öngören karar tasarısını sadece ABD'nin veto ettiğini hatırlatarak, bu hamlenin Washington yönetiminin "Müslüman camiadaki prestij kaybını artırdığını" belirtti. 

Öte yandan, Mısır ve Ürdün'ün Gazze'den tahliye edilebilecek Filistinli göçmenleri kabul etmeye yanaşmadığına da dikkat çekildi. 

Sibal, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın 18 Ekim'de Suudi Arabistan'ın Cidde şehrinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantısına katıldığını hatırlatarak, "Bu, bölgedeki siyasi manzaranın ne kadar değiştiğini ve ABD'nin etkisini kaybettiğini gösteriyor" değerlendirmesini yaptı. Abdullahiyan, buradaki toplantıda İsrail'e tam ambargo uygulanması çağrısında bulunmuştu.

Gazze'deki durumun dikkatleri Ukrayna'daki savaştan uzaklaştırdığını belirten Sibal, Kremlin'in iki devletli çözümü, savaşı sonlandıracak tek seçenek olarak gördüğünü ifade etti.

Diplomat, Çin'in Filistin'e sağlam destek verdiğini de belirtti. Hindistan'ınsa Hamas'ı kınayarak İsrail'in yanında durmasına rağmen bağımsız Filistin devletini de desteklemesinin, ülkeyi "tuhaf" bir pozisyona soktuğunu yazdı. 
 


Dördüncü Enternasyonal'in Uluslararası Komitesi'nin internet sitesinde yayımlanan analizdeyse Biden'ın ABD Kongresi'nden İsrail ve Ukrayna'ya askeri destek için 100 milyar dolar istediği hatırlatıldı.

Analizde, Biden'ın bu bütçeyi kullanarak "Gazze'deki durumu İran'a karşı yeni bir savaşa ve Çin'e karşı bir savaş hazırlığına dönüştürmeyi amaçladığı" savunuldu. Washington yönetiminin ayrıca "Ukrayna cephesi üzerinden Rusya'ya karşı savaşı genişletmek" istediği de belirtildi.


Independent Türkçe, RT, WSWS

DAHA FAZLA HABER OKU