İsrail'in Hamas sonrası Gazze planı açığa çıkıyor

"ABD de benzer bir adım için İsrail lideri Netanyahu'ya baskı yapacak"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, bombardımana tutulan Gazze'ye kara operasyonunun hazırlıklarının tamamlandığını bildirmişti (Reuters)

İsrail'in Hamas'ın egemenliğine son verdikten sonra Gazze'nin kontrolünü Filistin Ulusal Yönetimi'ne devretmeyi planladığı öne sürüldü.

Birleşik Krallık (BK) hükümetinden kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir yetkili, ülkenin önde gelen gazetelerinden Telegraph'a "İsrailliler, Gazze'yi geri almak ya da yönetmek istemiyor. Hamas'ın da yönetmesini istemiyorlar" dedi.

Yetkili, Tel Aviv yönetiminin Hamas'la savaşı tamamladıktan sonra Gazze Şeridi'nin kontrolünü Filistin Ulusal Yönetimi'ne devretmeyi planladığını, bu hedefini de savaşın en başında BK hükümetine ilettiğini öne sürdü. Kaynak iddialara ilişkin daha fazla detay paylaşmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in eski ABD Büyükelçisi Michael Oren ise 19 Ekim'de Bloomberg'e, "Gazze'nin başına Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı getirmesi ve iki devletli çözüm çabalarını yeniden başlatması için Washington'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya baskı yapacağını" söyledi.

Ana muhalefet lideri Yair Lapid de atılacak en doğru adımın, Gazze'nin kontrolünün tekrar Abbas'a ve partisi Fetih'e verilmesi olacağını belirtmişti.

Gazze Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006'da yapılan seçimlerde, Abbas'ın partisi Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmıştı. Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de Gazze'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 1524'ü çocuk, 1000'i kadın 4 bin 137 kişi ölürken, yaralı sayısı da 13 bini geçti. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 306'sı asker 1400 kişinin öldüğünü, 4 bin 834 kişinin de yaralandığını duyurdu. 

Öte yandan Tel Aviv yönetimi, Gazze'ye kara harekatı düzenlemeyi de planlıyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, kara operasyonunda Hamas'ın siyasi ve askeri yapısını çökertmeyi hedeflediklerini söylemişti

Savunma Bakanı, uzun vadedeyseİsrail'in "Gazze Şeridi'ndeki sorumluluğunun sonlandırılmasını ve yeni bir güvenlik rejiminin oluşturulmasını" amaçladıklarını belirtmişti. Gallant, bu adımların neler içerdiğine dair detay paylaşmamıştı.


Independent Türkçe, Telegraph, BBC, Bloomberg, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU