Rus askeri uzman: Putin dengeli politika yürütmeye çalışıyor

Rus askeri uzman Pavel Felgenhauer ile Independent Türkçe'ye konuştu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin / Fotoğraf: AA

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmasının ardından, Filistinli gruplar ile İsrail ordusu arasındaki çatışmalar her geçen gün şiddetlenerek sürüyor.

İsrail ordusu, 17 Ekim Salı akşamı Gazze Şeridi'ndeki sivillerin sığındığı El-Mamedani Hastanesi'ni vurdumasının ardından çatışmaların şiddeti de arttı. Zira hastane saldırısında en az 500 kişi hayatını kaybetti. 

ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail ziyareti öncesine denk gelen saldırı sebebiyle İsrail'e tüm dünyadan tepkiler geldi. Rusya da Hamas-İsrail savaşını yakından takip eden ülkerin başında geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gazze'deki hastane saldırısının taraflar arasındaki müzakereleri başlatmak için işaret olması gerektiğini belirterek, "Trajedi, korkunç bir olay ve felaket. İnsani nitelik taşıyan bir yerde yüzlerce insan yaralandı ve yüzlercesi öldü" dedi.

Peki Rusya, Filistin meselesine nasıl bakıyor?

Moskova, Hamas-İsrail savaşında nasıl bir tutum sergiliyor?

Rusya'nın İsrail politikası nasıl?

Rus askeri uzman Pavel Felgenhauer ile Independent Türkçe için Rusya-İsrail ilişkilerini konuştuk.
 

Pavel Felgenhauer.jpg
Rus askeri uzman Pavel Felgenhauer

 

"Farklı lobi grupları Rusya yönetiminin kararlarını etkileyebiliyor"

Ortadoğu'da Filistin-İsrail sorununun yeniden tırmandığı mevcut savaş durumunda Rusya'nın tavrının her zamanki gibi tek tipli olmadığını söyleyen Pavel Felgenhauer, farklı güç odaklarının farklı yaklaşımlarının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin üzerinde etki yaratabildiğini söyledi.

"Örneğin, iktidarda çok güçlü Arap ve İran lobisi mevcut" diyen Felgenhauer, devletin çeşitli kademelerinde yuvalanan güçlerin Putin'in kararlarında etkili olabildiğini vurguladı

Ayrıca, Rusya'daki Yahudi lobisinin varlığına dikkat çeken Pavel Felgenhauer, "Yabana atılamayacak derecede gücü bulunan Yahudi lobisi, zaman zaman Putin'in kararları üzerine etki edebiliyor" dedi.


"Putin'in söyleminde Yahudi lobisinin de etkisi var"

Pavel Felgenhauer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İsrail ile ilişkilerine dair ise şu değerlendirmede bulundu:

Vladimir Putin'in, eski yöneticilerden farklı olarak İsrail'i ve Yahudileri seviyor. Hamas saldırısından birkaç gün sonra, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşen Putin, 'İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu' söyledi. Bu söylemde hem Putin'in Yahudilere ve İsrail devletine olan saygısının hem de kendisine yakın olan Yahudi lobisinin etkisi var.
 


"Ukrayna savaşı, Moskova'yı politikalarında temkinli davranmaya mecbur bırakıyor"

Ancak daha sonra Vladimir Putin'in "İsrail'in savunma hakkı"na dair bir söylemi tekrar dile getirmediğini hatırlatan Felgenhauer, Putin'in denge politikası izlediğine dikkat çekti.

Felgenhauer, "Esasında Putin, Filistin'e karşı Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminden gelen bir kırgınlığın etkisine rağmen, özellikle Filistin-İsrail sorununda dengeyi korumaya çalışıyor. Rusya-Ukrayna savaşı da halihazırda sürüp giden Filistin-İsrail sorununda Moskova'yı politikalarında temkinli davranmaya mecbur bırakıyor" dedi.

             
"İsrail'in güneyinden ABD'nin Suriye'yi işgal etmesi durumunda Rusya kesinlikle müdahalede bulunur"

Peki, Rusya savaşa dahil olur mu?

Rusya, hangi durumda müdahalede bulunur?

Rus askeri uzman Pavel Felgenhauer'e göre, "Her şey ABD politikaları çerçevesinde cereyan edecek olan gelişmelere bağlı."

Felgenhauer, sözlerine şöyle açıklık getirdi:

Rusya'nın gözünde İsrail, ABD'ye aşırı bağımlı bir ülke. Ve Rusya'nın İsrail ile ilişkilerini geliştirmeye çalışmasının bir anlamı olmadığı görüşü de hakim. İşte bundan dolayı Rusya şu anda gelişmeleri özellikle ABD ekseni etrafında titizlikle değerlendiriyor.


Sovyetler Birliği (SSCB) zamanında ABD, Lübnan'ı işgal ettiğinde SSCB'nin Suriye üzerinden yanıt verdiğini hatırlatan Felgenhauer, "SSCB'nin yanıtı üzerine ABD bir süre sonra bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Şayet şimdi de ABD, İsrail'in kuzeyinden Suriye'yi işgal etmeye kalkarsa, Rusya orada bulundurduğu askeri birliklerini hemen karşı atağa geçirecektir" şeklinde konuştu.


"Rusya, Ortadoğu'daki krizin zamana yayılarak çözümünün uzamasını isteyecek"

Felgenhauer, "Rusya bölgede sadece ABD'nin Suriye'yi işgal etmesi durumunda savaşa girecektir. Diğer tüm durumlarda ise denge politikasını sürdürecek ve dünya kamuoyunun dikkatlerini Ukrayna'dan kaçırmak amacıyla Ortadoğu'daki mevcut krizin zamana yayılarak çözümünün uzamasını isteyecek" dedi.

Son olarak, Rusya'nın isteklerinden birinin de "Ortadoğu Dörtlüsü" (BM, AB, ABD ve Rusya -ed.n.) formatının yeniden canlandırılması olduğunu belirten Felgenhauer, "Mevcut ortamda İsrail'in ipleri tamamen ABD'nin elinde olduğu için 2002'deki 'Ortadoğu Dörtlüsü' formatının yeniden canlandırma imkanı da bulunmuyor" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU