Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: İsviçre'deki barış zirvesine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılmasını umuyoruz

Bodnar, savaşta "taktik çatışmalar" aşamasına geçildiği için dünyanın savaşa ilgisinin düştüğünü söyledi

Fotoğraf: AA

Ukrayna-Rusyasavaşı hakkında bilgiler veren Bodnar, Taktik çatışmalara geçildiği için dünyanın ilgisi giderek azaldı. Sivil alt yapıya yönelik saldırılar devam ediyor, böylece Ukrayna halkının gözünü korkutarak bastırmaya çalışıyorlar" dedi.

15-16 Haziran'da İsviçre'nin ev sahipliğinde düzenlenecek Barış Zirvesi hakkında bilgi veren Bodnar, "Rusya ile birebir müzakere edebileceğimiz bir olanak görmüyoruz. Bu nedenle uluslararası bir tavır ve pozisyon geliştirerek Ukrayna'nın adil barış isteklerinin göz ardı edilmediği, dünya barışına katkı sağlayacak düzenin kurulacağı bir altyapı oluşturmak istiyoruz" diye konuştu.

"Açıklamaları ne olursa olsun bu Zirve gerçekleştirilecek. Zirve'ye yaklaşık 140 ülkeyi davet edeceğiz" diyen Bodnar, zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımını umduklarını kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye-Ukrayna ilişkileri

Türkiye'nin Karadeniz'in mayından arındırılması ve seyrüsefer güvenliğinin sağlanmasına ilişkin öneri ve girişimlerinin Ukrayna'nın tutumuyla "örtüştüğünü" vurgulayan Bodnar, bu önerilere açık olduklarının altını çizdi.

Bodnar, Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin "büyük bir verimlilikle" devam ettiğine ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin 8 Mart'taki Türkiye ziyaretine değinerek, "İkili ilişkilerimizin bu güzel seyrinin temelinde Ukrayna ve Türkiye Cumhurbaşkanı arasındaki samimi ve güvene dayalı dostluk yer alıyor" ifadesini kullandı.

Türkiye-Ukrayna arasındaki işbirliğinin "hem içerik hem de kapsam" açısından genişlediğini vurgulayan Bodnar, savunma sanayisinin bu alanların başında geldiğine işaret etti.

Ukrayna Başbakanı'nın yılın ikinci yarısında yapması öngörülen Türkiye ziyareti kapsamında, büyük bir iş forumu düzenlenmesinin beklendiğini belirten Bodnar, bu forumda ticaret ve ülkesinin yeniden inşası gibi maddelerin de gündemde olacağını söyledi.

Haziranda Almanya'nın başkenti Berlin'de Ukrayna'nın yeniden inşası konulu zirve yapılacağını hatırlatan Bodnar, zirveye Türk şirketlerinin de katılacağını aktardı.

"Terörist bir eyleme kalkışmadık"

22 Mart 2024 tarihinde Moskova'daki Crocus Hall City konser salonunda sivillere yönelik saldırıya dair Bodnar, "Rus yanlısı söylem bu katliamda sözde Ukrayna izini arayarak kendilerini belli etti. İki yıldır savunma savaşı veriyoruz ve sivil halka karşı herhangi bir terörist eyleme kalkışmadık, bu bizim ilkelerimize aykırıdır" ifadelerini kullandı.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU