Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol: "Yeni doğalgaz ve petrol yatırımları riskli olabilir"

"İklim krizine karşı petrol, doğalgaz ve kömürü azaltmalıyız"

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde eğitim gören Fatih Birol, 1 Ekim 1995 - 31 Ağustos 2015'te de UAE'nin baş ekonomisti olarak görev yapmıştı (Reuters)

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, "Yeni doğalgaz ve petrol aramalarına yatırım yapmak riskli olabilir" dedi.

İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e konuşan Birol, Fransa'nın başkenti Paris'te 2015'te düzenlenen Birleşmiş Milletler konferansında kabul edilen Paris Anlaşması'na uygun şekilde sera gazı salımının azaltılması gerektiğini belirtti. 

Anlaşma, sera gazı salımlarının neden olduğu küresel sıcaklık artışının 2 santigrat derecenin altıyla sınırlanmasını öngörüyor. Özellikle de 1,5 santigrat derecenin yakalanması hedefleniyor.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birol, bu değerlere ulaşılması için bir an evvel harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, "Mevcut petrol, kömür ve gaz tüketimimizle 1.5 santigrat derece hedefine ulaşamayacağımızı düşünüyorum. 2050'de halen biraz petrol, biraz doğalgaz olabilir ancak bunlar bugünkünden çok daha az olmalıdır" dedi.

UEA başkanı, Paris Anlaşması kapsamında değerlendirildiğinde "Yeni̇ iklim politikaları hayata geçirilmese bile yeni̇ petrol arama ve doğalgaz yatırımları, özellikle iklim değişikliği̇ açısından riskli olabilir" ifadelerini kullandı.

Birol, son dönemde sık sık gündeme gelen karbon yakalama ve depolama çalışmalarının da önemli olduğunu fakat uzun vadede iklim krizinin çözümünde çok büyük rol oynamayacağını savundu. 

65 yaşındaki enerji uzmanı, "Eğer meselenin gidişatını değiştirmek istiyorsak petrol, doğalgaz ve kömürü azaltmalıyız" dedi. 

UEA başkanı, hükümetlerin sıkı çevre politikaları uygulaması halinde 2025'e kadar sera gazı salımlarında artışın zirve yapacağını ve daha sonra yatay seyre geçeceğini öngördüğünü belirtti. 


Independent Türkçe, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU