Çin, Kuşak ve Yol'un 10. yılını Putin'in de katılacağı bir törenle kutlayacak

Törene 130'dan fazla ülkeden temsilciler katılacak

Çin yönetimi, Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında 10 yılda 150'den fazla ülke ve 30'dan fazla uluslararası örgütle işbirliği anlaşmaları imzaladı (AFP)

Çin yönetimi, gelecek hafta Kuşak ve Yol Girişimi'nin 10. yılı için birçok ülke liderinin katılacağı bir tören düzenleneceğini açıkladı.

17-18 Ekim'de yapılacak törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılması bekleniyor.

Kuşak ve Yol Girişimi'nin 10. yılı dolayısıyla yapılacak etkinliğe 130'dan fazla ülkenin temsilcilerinin katılacağı ve Çin lideri Şi Cinping'in törende bir açılış konuşması yapacağı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekin yönetimi benzer etkinlikleri 2017 ve 2019'da da düzenlemişti.

Çin'deki törene katılacağını açıklayan Putin, Ukrayna savaşının başlangıcından itibaren Pekin'i ilk kez ziyaret etmiş olacak. Rus liderin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kendisi için çıkardığı yakalama kararının ardından ülkesinden nadiren çıktığı biliniyor.

Putin'in yanı sıra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da törene katılacağı ve Çinli mevkidaşıyla görüşeceği açıklandı.

Konuyla ilgili Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kuşak ve Yol Girişimi'ne aktif şekilde katılan ortaklarımızın, işbirliği planlarını görüşmek ve ortak kalkınma arayışı için Pekin'e gelmelerini memnuniyetle karşılıyoruz" dendi.

Çin yönetimi, Pekin'in dünyadaki etkisini artırmak için ülkeyi Avrupa ve Afrika'ya bağlayacak altyapı projeleri için birçok ülkeyle Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında ortaklık kurmuştu.

Pekin'in proje kapsamında dünya çapında imzaladığı sözleşmelerin tutarı 2 trilyon doları aşarken, projeye karşı çıkanlar Çin'in yoksul ülkeleri borçlandırarak kendisine bağladığını savunuyor.

Projeyle ilgili Boston Üniversitesi Küresel Kalkınma Politikaları programından uzmanların hazırladığı rapor, Kuşak ve Yol'un güney yarımkürede yeni kaynaklar yarattığını ve ciddi bir ekonomik büyüme sağladığını vurgulamıştı.

Aynı raporda projeler için Çin'den mali destek alan ülkelerin borç stresi altında olduğuna, bazı ülkelerinse dış borçlarının önemli bir bölümünün Pekin'e olan borçlardan oluştuğuna dikkat çekilmişti.


Independent Türkçe, AFP, Nikkei

DAHA FAZLA HABER OKU