Belarus lideri Lukaşenko: "ABD, Rusya'yı nükleer silah kullanmaya itiyor"

"Rusya'nın saldırılara yanıtı çok büyük olur"

Rusya haziranda Belarus'a nükleer silah yerleştirmişti (Reuters) 

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ABD'nin Rusya'yı nükleer silah kullanmaya ittiğini öne sürdü.

Lukaşenko, Belarus'un güneybatısındaki Brest şehrinde yer alan askeri tesise dün düzenlediği ziyarette, ABD'nin Ukrayna'yı silahlandırmayı sürdürerek, Kremlin'i nükleer savaşa ittiğini iddia etti.

Belarus lideri, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Amerikalıların, Rusları en korkunç silahı kullanmaya ittiğini düşünüyorum. Volodimir Zelenski ve ordusunu silahlandırıyorlar, onlara uzun menzilli füzeler tedarik ediyorlar. Bunların arasında 300 kilometre menzile sahip füzeler bile var.

Lukaşenko, Ukrayna'nın uzun menzilli füzelerle Rus topraklarını vurması halinde Kremlin'in buna yanıt vermek durumunda kalacağını belirterek, "Rusya topraklarının derinliklerine böyle bir saldırı düzenlenirse verilecek karşılık muazzam olacaktır. Aksi takdirde, bu nükleer silahlara neden ihtiyacımız olsun ki?" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Belarus lideri, ABD halkının "okyanusun ötesinde olduğu için canını kaybetme korkusu yaşamadığını" da savundu.

Lukaşenko'nun açıklamaları, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kapsamlı Nükleer Testlerin Yasaklanması Anlaşması'ndan (CTBT) çekilebileceklerini söylemesinin ardından geldi. 

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Başkanı Viyaçeslav Volodin, CTBT'de ABD'yle aynı pozisyonda olmak istediklerini de söylemişti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise böyle bir hamlenin doğrudan nükleer test planladıkları anlamına gelmediğini ifade etmişti.
 


Birleşmiş Milletler'in nükleer deneme yasağı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK), 10 Eylül 1996'da Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması (CTBT) gereğince hem sivil hem de askeri amaçlarla nükleer silah testlerinin durdurulmasına karar vermişti. Rusya'nın aksine ABD ve Çin, anlaşmayı imzalamış fakat onaylamamıştı. 

CTBT'nin yürürlüğe girebilmesi için bütün ülkelerin antlaşmayı hem imzalaması hem de meclislerinde onaylaması gerekiyor. Anlaşma ancak ABD, Çin, İsrail, İran, Kuzey Kore, Mısır, Hindistan ve Pakistan tarafından imzalanıp onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

BM verilerine göre ABD, ilki 1945'te sonuncusuysa 1992'de olmak üzere toplamda 1032 nükleer silah testi gerçekleştirdi. Sovyetler Birliği de 1949-1990'da 715 test düzenledi. 


Independent Türkçe, CNN, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU