Avustralya'nın 16 yaş altına sosyal medyayı yasaklama planı tartışma yarattı

"Yasak, ebeveynleri rahatlatmayacak" diyenler de var

Sosyal medya devleri, gerekli adımları atabilmeleri için kendilerine zaman verilmesini istiyor (AFP)

Avustralya, 16 yaşın altındakilerin sosyal medyaya erişimini yasaklayacak bir yasa tasarısını hem iktidar hem de muhalefetin desteğiyle parlamentodan geçirmeye hazırlanıyor. Sosyal medya platformları yaş sınırlaması konusunda gerekli adımları atmazsa 50 milyon Avustralya dolarına (yaklaşık 1,1 milyar Türk lirası) varan cezalar alacak. 

"Bir kişinin bile hayatı kurtulsa önemli" diyenlerle birlikte karşı çıkanlar da var.

Gençlerle birlikte bazı uzmanlar da bu plana tepkili. Çocukların bu kanunla internetin daha da düzensiz bölgelerine itileceği savunuluyor. 

Bu tasarının, mayısta düzenlenmesi beklenen genel seçim öncesinde siyasi rant için hazırlandığı da öne sürülüyor. 

Sibergüvenlik eğitmeni Kirra Pendergast her yıl binlerce gençle konuşuyor. Bu ay 12-13 yaşındaki öğrenciler, internetten öğrendikleri kadın düşmanı küfürlerle onu çileden çıkarmış.

Gözyaşlarına boğularak odadan çıkan kadın olaydan kısa süre sonra otomobilinden çektiği videoda şu ifadeleri kullanıyor:

Şu anda kamera karşısında ağladığıma inanamıyorum. Bugün karşılaştığım davranışların tamamen çevrimiçi ortamda gördükleri şeylerden kaynaklandığına inanıyorum. İşin aslı böyle olduğunu biliyorum ve bunun değişmesi lazım.

Safe on Social adlı sibergüvenlik eğitimi şirketinin kurucusu ve CEO'su, eskiden Avustralya hükümetinin kanun tasarısındaki gibi yasaklara karşı çıkarken artık "Yasaklayın gitsin" tutumunu benimsediğini CNN'e aktarıyor. 

Son aylarda çevrimiçi zorbalık gören iki kız çocuğunun daha intihar etmesi, pek çok Avustralyalının fikrinin Pendergast gibi değişmesine neden oldu. 

12 yaşlarındaki Charlotte O’Brien ve Ella Catley-Crawford'ın Snapchat aracılığıyla zor durumlara sokulduğu bildiriliyor. Her ikisinin de ailesi, sosyal medya platformlarındaki zorbalık ve şantaja dikkat çekiyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Charlotte'ın ebeveynleri Matthew Howard ve Kelly O’Brien, 124 bin kişinin imzasıyla birlikte önceki haftalarda Başbakan Anthony Albanese'ye gitti. Verdikleri dilekçede sosyal medya kullanım limitinin 13'ten 16'ya çıkarılması talep ediliyor. 

Matthew Howard, "Hiçbir ebeveyn bizim yaşadıklarımızı tecrübe etmek istemez" diyor. 

Klinik psikolog Dr. Danielle Einstein da yasağı destekleyenlerden. Yüz yüze diyaloğun hem hata ve çatışmaya hem de onları düzeltmeye imkan tanıdığını ancak sanal ortamda sorunların büyüyerek çözülemez hale geldiğini savunuyor. 

Dany Elachi ise 10 yaşındaki kızına akıllı telefon kullanma izni vermeleriyle birlikte yaşadıklarının kendilerini uyandırdığını ve çocukların bu cihazlara erişimini ertelemeyi savunan Heads Up Alliance adlı girişimi başlatmalarına neden olduğunu anlatıyor:

Kendilerini öldüren çocuklar, intihar notlarında sosyal medyanın ölümlerinde oynadığı rolü anlatıyor ve biz hâlâ sosyal medyanın çocukların akıl sağlığına zararlı olup olmadığını mı tartışıyoruz?

Medya devi ve Elon Musk da tartışmaya dahil oldu

Avustralya'da çok etkili olan medya devi News Corporation da yasağı destekliyor ancak şirketin Facebook ve Instagram'ın sahibi Meta'yla telif hakları üzerinden sürdürdüğü kavganın da bunda etkili olabileceği söyleniyor.

Elon Musk da tartışmaya girerek bu yasa tasarısının "tüm Avustralyalıların internete erişimini kontrol etmeyi" amaçladığını öne sürdü.

Avustralya Hazine Bakanı Jim Chalmers, "Bizim işimiz Elon Musk'ı memnun edecek bir sosyal medya politikası oluşturmak değil. Bizim işimiz çocuklar için internette gerekli korumayı sağlamaktır" yanıtını verdi.

Başbakan Anthony Albanese de Musk'ı, kendisini yasaların üstünde gören ve halkla teması olmayan "kibirli bir milyarder" diye tanımladı.

X, Instagram, Facebook ve TikTok gibi sosyal medya platformlarını Avustralya'da temsil eden Digital Industry Group Inc'ten Sunita Bose bugün parlamentoya verdiği ifadede yasağın aceleye getirildiğini ve en az bir yıl ertelenmesi gerektiğini savundu:

Parlamento'nun nasıl işleyeceğini bilmediği bu kanunu bu hafta geçirmesi isteniyor.

"Yasak, ebeveynleri rahatlatmayacak"

Diğer yandan geçen ay 140'ı aşkın uzman da hükümete açık mektup yazarak kaba bir yasakla sorunların çözülemeyeceğini vurguladı. 

Batı Sidney Üniversitesi'nden Amanda Third mevcut sınır olan 13 yaşın "tamamen uygun" olduğunu düşünüyor:

Yasak fikri ebeveynlere inanılmaz derecede çekici geliyor çünkü bunu endişelenecek şeyler listesinden sileceklerini düşünüyorlar. Ebeveynliğin geleceğindeki kilit kısımlardan biri hep bu olacak, bu hayatın gerçeği. Yasak, istedikleri rahatlamayı sağlamayacak.


Independent Türkçe, CNN, AP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU