Mısır’da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde potansiyel başkan adaylarının kampanya profiline ilişkin sorular gündeme geldi. Potansiyel aday Cumhurbaşkanı Abdufettah es-Sisi'nin seçim kampanyasının resmi lansmanı, bugün (Cumartesi) düzenlenecek bir basın toplantısında yapılacak. Sisi cephesinden dün (Cuma) yapılan açıklamada “Aday gösterme işlemleri ve ilgili hususlara ilişkin detaylar cumartesi günü yerli ve yabancı medya ve basının katılımıyla açıklanacak” ifadeleri kullanıldı.
Sisi, birkaç gün önce Medya Düzenleme Yüksek Konseyi Eski Genel Sekreteri Mahmud Fevzi'ye seçim kampanyasını yönetmesi ve yasal temsilcisi olması için bir vekaletname verdi.
Adaylardan Vefd Partisi lideri Abdussened Yemame'nin seçim kampanyası ekonomik eksene dayanıyor. Yemame daha önce yaptığı bir açıklamada ‘cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması halinde ekonomik reform dosyasını başlatacağını’ söylemişti. Vefd Partisi lideri seçim kampanyasında merhum sanatçı Seyyid Derviş'in coşkulu şarkılarından birinde geçen ‘Ayağa kalk Mısırlı’ ifadesini seçim sloganı olarak seçtiğini açıkladı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Mısır Demokrat Partisi'nin başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Ferid Zahran ise bir basın toplantısı aracılığıyla seçim kampanyasına start verdi. Zahran kampanya sürecinde ‘fikir özgürlüğünü’ esas alacak.
Kahire Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü Dr. Safa Zeydan, Cumhurbaşkanlığı seçimi için adayların seçim kampanyalarının yüz hatlarını belirlemek için henüz vaktin erken olduğunu söyledi. Zeydan, “Her ne kadar kampanyalarını üzerine inşa edecekleri temellerin yüz hatlarını çizse ve söylemleri açısından çekici bir noktayı temsil etse de henüz vakit erken” dedi.
Zeydan, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanlığı seçimlerini düzenleyen yasa, seçim kampanyasının, nihai aday listesinin açıklandığı tarihten oy verme gününün iki gün öncesine kadar süreceğini öngörüyor. Bu nedenle kampanya yöneticisinin isminin açıklanması veya seçim kampanyasının eksenleri ve kampanya sloganına ilişkin açıklamalarda bulunulması, adaylık sürecinin ilerleyişinin bir devamı olarak değerlendirilmektedir. Seçim sürecinin en gürültülü aşaması seçim kampanyalarıdır. Çünkü her adayın ana dosyalara, özellikle siyasi, ekonomik, eğitimsel ve diğer hayati dosyalara ilişkin vizyonunun ayrıntılı bir beyanını içerir” dedi.
2014 tarihli Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yönetmeliği Kanunu'na göre seçim propagandası, aday ve destekçileri tarafından yürütülen faaliyetler ile seçmenleri oy vermeye ikna etmeyi amaçlıyor. Bu, sınırlı ve kamuya açık toplantılar, diyaloglar, seçim propagandası materyallerinin yayınlanması ve dağıtılması, poster ve pankartların asılması, sesli, görsel, yazılı ve elektronik medyanın kullanılması ve yasaların veya Ulusal Seçim Kurumu tarafından çıkarılan kararların izin verdiği diğer faaliyetler yoluyla gerçekleştiriliyor.
Mısır Ulusal Seçim Kurumu, Mısırlıların yurt dışında 1, 2 ve 3 Aralık'ta, yurt içinde ise aynı ayın 10, 11 ve 12'sinde oy kullanmaya başlayacağını duyurdu. Seçimlerin ikinci tura kalması halinde oy verme süreci yurt dışında 5, 6 ve 7 Ocak'ta, yurt içinde ise aynı ayın 8, 9 ve 10'unda yapılacak.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.