Rus işgali altındaki bölgelere giden 26 yaşındaki Ukraynalı gazeteci kayıp

Ukraynalı yetkililer Roşiçina'nın gözaltında olduğunu düşünüyor

Viktoria Roşiçina, daha önce gözaltında tutulduğu 10 günü anlatan yayınlara imza atmıştı (Facebook)

Rus işgali altındaki bölgelere giden 26 yaşındaki Ukraynalı gazeteci Viktoria Roşiçina kayboldu.

3 Ağustos'tan bu yana kızlarıyla iletişim kuramadıklarını belirten ailesi, Roşiçina'nın can güvenliğinden endişe ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalı gazetecinin babası Volodimir Roşiçin, Viktoria'nın 27 Temmuz'da önce Polonya'ya gittiğini, Ukrayna'nın doğusunda yer alan işgal altındaki bölgelere ulaşmak için burdan Rusya'ya geçtiğini aktardı.

Roşiçin, kızına çatışma bölgelerine gitmemesini söylediğini hatta bunun için maaşını ödemeyi dahi önerdiğini belirtti.

Son olarak 3 Ağustos'ta kızlarıyla konuştukları bilgisini aktaran aile, yaptıkları telefon görüşmesinde Roşiçina'nın bazı sınır kontrollerinden geçtiğini söylediğini ancak tam konumuyla ilgili bilgi vermediğini ifade etti.

Konuyla ilgili ellerinde istihbarat raporu olduğunu öne süren Ukraynalı yetkililer, Roşiçina'nın Rus güçleri tarafından gözaltına alındığını ve şu anda Rusya'daki bir merkezde tutuluyor olabileceğini söyledi.

Uluslararası Kadın Medya Vakfı (IWMF) konuyla ilgili açıklamasında durumun kaygı verici olduğunu belirterek, uluslararası topluma Roşiçina'nın kaybolmasıyla ilgili harekete geçme çağrısı yaptı.


Genç gazeteci Rusya'nın işgal harekatının başından bu yana çatışma bölgelerinde yaşananları haberleştiriyordu. Roşiçina'nın haberleri Hromadske, Ukrayna Pravdası ve Radyo Liberty tarafından yayımlanmıştı.

Roşiçina Mart 2022'de Rus istihbarat servisi FSB tarafından gözaltına alınmış, 10 gün sonra serbest bırakılmıştı. 26 yaşındaki gazeteci geçen yıl IWMF tarafından "Gazetecilikte Cesaret" ödülüne layık görülmüştü.

Roşiçina ödülün ardından, çatışma bölgelerinden yaptığı haberlerle ilgili olarak, "Bunu cesaretten çok profesyonel görevim olarak görüyorum" demişti.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi'nin veirlerine göre, Ukrayna'daki savaşın başlangıcından bu yana en az 17 gazeteci öldürüldü. 


Independent Türkçe, Kyiv Post, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU