Bir insan hakları örgütünün bildirdiğine göre, 16 yaşındaki İranlı genç bir kız, Tahran’daki bir metro istasyonunda dün (Salı) “saldırıya uğradıktan” sonra komaya girdi.
Fransız Haber Ajansı’na göre yetkililer, kız ile resmi kurum mensupları arasında herhangi bir sürtüşme olmadığını söyleyerek, kızın tansiyonu düştüğü için “bilincini kaybettiğini” açıkladılar.
İran’daki Kürt haklarını takip eden Hengaw Örgütü “16 yaşındaki Armita Garawand, Tahran metrosunda Ahlak Polisi kadın memurlarının şiddetli fiziksel saldırısı sonucu pazar günü komaya girdi” açıklamasında bulundu.
Örgüt, saldırının “polisin söylemine göre Garawand’ın zorunlu başörtüsü kuralına uymaması” sebebiyle gerçekleştiğini bildirdi. Genç kızın ağır yaralı bir şekilde başkentteki Fecr Hastanesi’ne kaldırıldığına ve güvenlik gözetimi altında tutularak “ailesi de dahil olmak üzere hiç kimsenin kendisini ziyaret etmesine izin verilmediğine” işaret etti.
İran Şark gazetesi ise muhabiri Meryem Lutfi’nin Garawand’ın haberini yapmak için pazartesi günü Fecr Hastanesi’ni ziyaret ettiği sırada gözaltına alındığını ve daha sonra serbest bırakıldığını bildirdi.
Tahran’da yaşayan Garawand, İran’ın batısında kalan ve nüfusunun çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu Kirmanşah şehrinden geliyor.
Olay, sosyal medya platformlarında, Mahsa Amini’nin, kıyafet kurallarına uymadığı için Tahran’da Ahlak Polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından komaya girdikten sonra 16 Eylül’de hayatını kaybetmesini hatırlattı. O dönemde aktivistler ve insan hakları örgütleri polisi Amini’yi dövmekle suçlarken, yetkililer ölümünün önceden var olan bir sağlık durumunun sonucu olduğunu iddia etmişlerdi.
Amini’nin ölümü, İran’da geniş çaplı protestoların fitilini ateşlemişti. Ancak bu protestolar 2022’nin sonlarında azaldı.
Sosyal medya platformlarındaki kullanıcılar, birkaç kadın polis memurunun Garawand’ı metro vagonlarından birinin içine soktuğunu gösteren bir videoyu paylaştı. Videoda Garawand’ın başını örtmediği görülüyor.
Tahran Metrosu Müdürü Mesud Dorosti, iddiaları yalanlayarak, öğrenci Garawand ile “metrodaki yolcular veya yetkililer” arasında “herhangi bir sözlü veya fiziksel tartışma” yaşanmadığını açıkladı.
Devlete bağlı İran İslam Cumhuriyeti Haber Ajansı’na (IRNA) göre “Metro görevlileriyle anlaşmazlık yaşandığı yönündeki bazı söylentiler doğru değil ve (istasyondaki) güvenlik kamerası görüntüleri bunları yalanlamakta”
Amini’nin ölüm yıldönümüne yakınlaşılan haftalarda İran dışındaki sivil toplum kuruluşları, yetkilileri “baskıyı” yoğunlaştırmakla ve aktivistlere ve protestolar sırasında ölen kişilerin yakınlarına bir gözaltı furyası başlatmakla suçlamıştı.
İnsan hakları örgütlerine göre, aralarında onlarca güvenlik gücü personelinin de bulunduğu yüzlerce kişi protestolar sırasında hayatını kaybederken, binlercesi de gözaltına alınmıştı. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgilere göre yargı, protestolarla ilgili davalarda hüküm giyen yedi kişi hakkında idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu.
Bu caydırıcı önlemlerin yanında yetkililer eylemlerini daha da sertleştirerek caddelerde denetleme kameraları kullanılması ve başörtüsü takmayan ünlü aktrislerin tutuklanması gibi başörtüsü zorunluluğu konusunda ek kısıtlamalar getirmişti.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın