Reuters: Rusya cezaevlerinden topladığı askerleri cephenin en tehlikeli noktalarına gönderiyor

"Fırtına savaşçıları sadece etten ibaret"

Rusya'da en az 10 bin hükümlünün af karşılığı cepheye gönderildiği tahmin ediliyor (Reuters)

Rus ordusunda Ukrayna'da savaşmaları karşılığında serbest bırakılan hükümlülerin, alkol problemi yaşayan askerlerin ve üslerinin emirlerine karşı gelenlerin ceza birliklerine gönderildiği öne sürüldü.

Reuters'ın yürüttüğü araştırmaya göre, "Fırtına-Z" ismi verilen bu ceza taburları Ukrayna'daki cephe hattının en sıcak bölgelerine sevk ediliyor ve bu askerlerden çok azı hayatta kalabiliyor.

Mayıs ve haziranda Bahmut'ta savaştığını belirten bir Rus askeri, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Fırtına savaşçıları sadece etten ibaret" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus askeri, savaş alanında yaralanan Fırtına-Z birliklerinden 6-7 askerin terk edilmesi konusunda gelen emri dinlemediğini ve bu askerlere tıbbi destek verdiğini öne sürdü.

Komutanlarından neden böyle bir emir geldiğini bilmediğini belirten Rus askeri, buna karşın yaşadığı olayın Fırtına-Z birliklerindeki askerlere verilen değeri gösterdiğini söyledi.

Rusya'da yargılanmamak için ismini vermeden konuşan asker, bu kişilerin zor durumda olduğuna dikkat çekerken, "Eğer komutanlar herhangi birinden alkol kokusu alırlarsa, o kişiyi hemen Fırtına birliklerine yolluyorlar" ifadelerini kullandı.

Rus medyası daha önce Fırtına-Z birliklerinin varlığına ilişkin haberler yapmış ve içlerinden bazılarının cesaret madalyası aldığını bildirmişti. Ancak bu haberlerde birliklerin kimlerden ve nasıl oluşturulduğuna dair herhangi bir detay yer almamıştı.


Reuters haber ajansı konuyla ilgili başka birliklerde üç asker ve Fırtına-Z birliğinde görev yapan askerlerin 4 akrabasının da içinde olduğu 13 kişiyle konuştu.

Reuters'ın konuştuğu 5 Fırtına-Z askerinden üçü, savaşın en sıcak olduğu noktalara yollandıklarını ve genellikle ağır kayıplar verdiklerini söyledi.

Daha önce hırsızlıktan hüküm giyen ancak orduya katılması karşılığında affedilen bir asker, 237. alayla birlikte hareket eden 120 kişilik birliğinden sadece 15 kişinin sağ kaldığını söyledi.

Fırtına-Z birliklerinde toplam kaç kişinin hizmet verdiğiyse net değil.

Reuters, Rus ordusu tarafından oluşturulan Fırtına-Z birliklerini 1942'de Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin'in emriyle oluşturulan "cezalandırma müfrezelerine" benzetti.

Sovyet lider, Kızıl Ordu'nun Nazi ilerleyişi karşısında geri çekildiği dönemde bir kararname yayımlayarak, panik yapan ve pozisyonlarını terk eden askerlerin cezalandırma müfrezelerine sevk edilerek cephenin en tehlikeli noktalarına gönderilmesi talimatını vermişti.


Independent Türkçe, Reuters, Euractiv

DAHA FAZLA HABER OKU