Putin, Ukrayna'daki "gönüllülerin" başına kimi atayacağını buldu

"Wagner'in Kremlin'in kontrolüne geçtiğinin işareti"

Kremlin, Putin'in Yevkurov (ortada) ve Troşev'le yaptığı (sağda) toplantıdan bir kare paylaştı (Kremlin.ru)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da "gönüllü savaşçıların" başına paralı asker şirketi Wagner'in eski komutanı Andrey Troşev'i getirdi.

Rusya'nın devlet ajansı RIA Novosti'nin aktardığına göre Putin ve Troşev, perşembe günü bir araya gelerek Ukrayna cephesindeki "gönüllü savaşçılarla" ilgili konuştu.

"Gri Saç" lakabıyla da tanınan 61 yaşındaki Troşev'in yanı sıra toplantıda Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-bek Yevkurov'un da yer aldığı aktarıldı.

Toplantıda Putin, Troşev'i savaştaki "gönüllü askerlerin" başına atayarak kendisine "Bu işin ne olduğunu ve nasıl yapıldığını iyi biliyorsun. Savaşla ilgili çalışmaların en iyi ve en başarılı şekilde ilerlemesi için önceden çözülmesi gereken sorunların da farkındasın" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da Troşev'in Rusya Savunma Bakanlığı'na bağlı çalıştığını ajansa söyledi. 

Ayrıca Putin'in Ukrayna cephesindeki "gönüllü savaşçılara" bazı sosyal destekler verilmesini istediği, bununla ilgili çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

Wagner lideri Yevgeni Prigojin'in 23 Ağustos'ta ölmesinin ardından Troşev, firmanın başına geçebilecek yeni isimler arasında yer alıyordu. 

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'la mühimmat tedarikindeki sorunlar nedeniyle sık sık tartışma yaşayan Prigojin, 23-24 Haziran'da Kremlin'e karşı başarısız bir ayaklanma da düzenlemişti. 

Birleşik Krallık merkezli haber ajansı Reuters, Putin'in atamasının ardından Wagner'in de Troşev ve Yevkurov'un kontrolüne geçebileceğini yazdı. Ayrıca söz konusu görüşmenin, Kremlin'in artık paralı asker grubu üzerinde kontrol sahibi olduğuna işaret ettiği de savunuldu. 

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post'un 18 Eylül'deki haberinde de Orta Afrika'daki Wagner birliklerinin kontrolünün Moskova'ya geçtiği yazılmıştı.

Avrupa Birliği'nin 2021'de yayımladığı belgelere göre Troşev, Suriye'deki iç savaşta özellikle Deyrizor bölgesinde Wagner'in yürüttüğü faaliyetlerde yer almıştı.

Yine Suriye'nin antik Palmira kentinde IŞİD militanlarına karşı verilen savaştaki rolü nedeniyle Troşev, 2016'da Rusya'nın en yüksek dereceli ödülü olan Rusya Federasyonu Kahramanı madalyasını almıştı.


Independent Türkçe, Moscow TimesReuters

DAHA FAZLA HABER OKU