Kovid ve kanserin çaresi yarasalarda olabilir mi?

Bu hayvanların virüsleri savuşturmalarını sağlayan güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğu biliniyor ve işte bunun açıklaması

(Unsplash)

Kanserle mücadelede yeni yolların açılmasında yarasaların anahtar görevi görebileceği, yeni bir çalışmada öne sürüldü.

Oxford University Press'in yayımladığı bir makalede, yarasaların Kovid-19 gibi enfeksiyonlara ve kansere hem konaklık yapıp hem de bunlardan sağ çıkma becerilerinin hızlı evrimi inceleniyor.

Bu hayvanların birçok virüs ve hastalığı savuşturmalarını sağlayan güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olduğu biliniyor.

Bu memelilerin Kovid-19'un ortaya çıkışında da rol oynadığı düşünülürken, bilim insanları bu tür özelliklerin insan sağlığı üzerinde yaratabileceği etkiler nedeniyle bunların araştırılmasının ilgi çekici olduğunu belirtiyor.

Araştırmaya göre yarasaların viral enfeksiyonları savuşturmasını sağlayan bağışıklık sistemi mekanizmalarını anlamak, hayvanlardan insanlara geçen salgın hastalıkların nasıl önlenebileceğini anlamanın önünü açabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar çalışmayı yürütmek için Jamaika meyve yarasası ve Mezoamerika bıyıklı yarasası olmak üzere iki yarasa türünün genomlarını diziledi.

Ekip, Oxford Nanopore Technologies'in ileri teknolojisini ve Belize'deki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nin topladığı yarasa örneklerini kullandı. Daha sonra araştırmacılar bu yarasa genomlarını diğer memelilerinkiyle karşılaştırdı.

Sonuçlar yarasaların DNA onarımı ve kanserin baskılanmasıyla bağlantılı proteinlerinde genetik adaptasyonlar barındırdığını ortaya koydu.

Yarasaların DNA onarımıyla bağlantılı 6 proteininde ve kanserle ilgili 46 proteininde adaptasyon olduğu tespit edildi.

Kanserle bağlantılı değişmiş gen sayısının yarasalarda diğer memelilere kıyasla iki kattan daha fazla olduğunun da çalışmada tespit edilmesi, yarasaların kanseri baskılama yeteneğine sahip olduğuna dair daha fazla kanıt sağladı.

Makalenin baş yazarı Armin Scheben, "Bu yeni yarasa genomlarını oluşturup diğer memelilerle karşılaştırarak antiviral ve antikanser genlerde olağanüstü yeni adaptasyonlar bulmaya devam ediyoruz" diyor.

Bu araştırmalar yarasaların benzersiz biyolojisi üzerine yapılan araştırmaların, insanlarda yaşlanmanın ve kanser gibi hastalıkların anlaşılıp tedavi edilmesiyle ilgili bilgilere dönüştürülmesine yönelik ilk adım.

Sonuçlar, kanser ve bağışıklık arasındaki bağlantıları anlayıp incelemeye yönelik yeni yollar açarak yarasalardan elde edilen bu bilgilerin insan hastalıklarında yeni tedavilere öncülük edebileceği umudunu veriyor.

Amerika Birleşik Devletleri İçişleri Bakanlığı'na göre, dünya çapında 1400'den fazla yarasa türü mevcutken bu türler çoğunlukla zorlu koşullara sahip çöllerde ve kutup bölgelerinde bulunuyor.

ABD ve Kanada'da yaklaşık 45 yarasa türü var.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU