Ortadoğu, Avrasya ve Asya-Pasifik Araştırmaları Platformu (ODAP), 2-17 Eylül tarihleri arasında 14 oturum sürecek Asya-Pasifik Okulu'nu başlattı. Alanında uzman akademisyen, emekli diplomat ve araştırmacıların deneyimlerini aktaracağı okulda dersler çevrimiçi olarak yürütülecek. Asya-Pasifik Çalışmaları Eğitimi 17 Eylül'e kadar her hafta sonu düzenlenecek.
İlk hafta çalışmaları "Asya Pasifik Jeopolitiği ve Küresel Güç Mücadelesi" ve "Çin-Rusya İlişkileri Bağlamında Ukrayna Savaşı’nın Etkileri" oturumları ile başladı. İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ragıp Kutay Karaca ile geçmişte Dışişleri Müsteşarı Özel Kalem Müdürlüğü ve Eski Los Angeles Başkonsolosu görevleri yürüten Gülru Gezer deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
"Asya-Pasifik Çalışmaları Okulu'nun önümüzdeki dönemde de sürmesi planlanıyor"
Söz konusu eğitimlerde uzmanların aktardığı bilgilerin seminerler tamamlandıktan sonra raporlaştırılacağını belirten ODAP Kurucu Direktörü Dr. Ali Semin, 14 dersin en az 11'ine katılım gösterenlerin katılım belgesi alma hakkı verileceğini söyledi.
Dr. Ali Semin, Asya-Pasifik Okulu ile amaçlarının Türkiye'deki akademik ortam ve araştırmacılara katkı sunmak olduğunu, uluslararası ilişkiler bağlamında bahsi geçen coğrafyalarda yaşanan gelişmelerin Türkiye ve dünyaya olası yansımalarının ele alınacağını belirtti:
ODAP Akademi Asya-Pasifik Çalışmaları’na yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 600 başvuru aldık. Ancak kontenjanımız sınırlı olmasından dolayı 300 kişiyi kabul ettik. Tabi bu arada başvurup katılamayanlar için önümüzdeki dönemde ikincisini düzenleyeceğiz"
"Program ücretsiz, amaç akademik katkı"
Ücretsiz olarak sunulan programa şu ana kadar 300'den fazla katılımcı başvurdu. ODAP Direktörü Dr. Ali Semin, etkinliğin açılış konuşmasında ilerleyen aylar içinde Asya-Pasifik Okulu derslerinin yeniden açılabileceğini ifade etti.
Okulda aralarında emekli büyükelçi ve ODAP Akademi Danışma Kurulu üyesi Uluç Özülker ve Rusya konusundaki akademik çalışmalarıyla bilinen derneğin bir başka danışma kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Ünal gibi isimlerin de bulunduğu 13 uzman isim tecrübelerini öğrenciler, akademisyenler ve ilgililer ile paylaşacak.
Program kapsamında "Kuzey Kore'nin Güvenlik Politikaları", "Çin-ABD jepolitik mücadelesinde Tayvan sorunu", "Koronavirüs dönemi sonrası Çin'in dönüşümü", "Çin Komünist Partisi ve Çevre politikaları", "ABD-Japonya ilişkileri", "Güney Kore'nin bölge ile ilişkileri", "Çok kutuplu dünya düzeninde Asya-Pasifik çerçevesi" gibi dersler işlenecek.
Independent Türkçe