Satrançta hile tartışması noktalandı: Carlsen ve Niemann anlaştı

Niemann'ın 100 milyon dolarlık tazminat davası mahkemeden dönmüştü

Uluslararası Satranç Federasyonu, Carlsen (solda) ve Niemann (sağda) arasındaki müsabakada hile yapıldığı iddialarına yönelik 29 Eylül'de soruşturma başlatmıştı (Saint Louis Chess Club) 

Norveçli satranç ustası Magnus Carlsen ve ABD'li oyuncu Hans Niemann arasındaki hile tartışması anlaşmayla sonuçlandı. 

Ünlü çevrimiçi satranç platformu Chess.com'dan pazartesi günü yapılan açıklamada, Carlsen ve Niemann'ın hukuki yollara başvurmadan sorunu aralarında çözmek için hazirandan beri görüştüğü ve karşılıklı anlaşmaya vardığı belirtildi.

Platform, 20 yaşındaki Niemann'ın Chess.com'da askıya alınan hesabının yeniden aktif hale getirildiğini de bildirdi.

Niemann, sorunun çözülmesinden memnun olduğunu belirterek, Carlsen'la "mahkeme yerine satranç masasında mücadele etmek istediğini" söyledi. 

32 yaşındaki Carlsen ise gelecekteki turnuvalarda tekrar Niemann'la karşılaşmak istediğini belirtti.

Hile tartışmaları

Satranç dünyasını sarsan hile tartışması, 4 Eylül'de Missouri'de düzenlenen prestijli Sinquefield Kupası'nda Carlsen ve Niemann arasındaki müsabakanın ardından gelmişti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Carlsen'ın maç sırasında aniden oyundan çekilmesi büyük şaşkınlık yaratmış, bunun üzerine Niemann'ın üzerinde bazı cihazlar taşıyarak hile yaptığı söylentileri ortaya atılmıştı.

Norveçli satranççı daha sonra Niemann'ı açıkça hile yapmakla suçlamıştı. Niemann ise iddiaları reddetmişti. 

ABD'li satranççı, bunun üzerine Carlsen'a ve Chess.com'un baş satranç yetkilisi Danny Rensch'e karşı 20 Ekim'de 100 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı.

Niemann, Carlsen'ın şirketi Play Magnus Group'la Twitch yayıncısı ve satranç oyuncusu Hikaru Nakamura'dan da tazminat talep etmişti.

Niemann, şikayetinde Carlsen, Rensch ve Nakamura'nın kendisini hileyle suçlayarak itibarını zedelediğini ve kariyerine büyük zarar verdiğini savunmuştu.

Ancak ABD'nin Missouri eyaletinde haziranda görülen davada, Niemann'ın iddialarının dayanaktan yoksun olduğu belirtilerek tazminat talebi reddedilmişti. Bunun üzerine taraflar, anlaşmazlığı çözmek için görüşmelere başlamıştı.
 


Öte yandan Chess.com'un ekimde yayımladığı raporda, Niemann'ın Temmuz 2015 - Ağustos 2020'deki bazı maçlarda hile yaptığı öne sürülmüş ancak Carlsen'a karşı böyle bir durum olmadığı savunulmuştu. 

Niemann da gençken Chess.com'daki resmi olmayan oyunlarda hileye başvurduğunu itiraf etmişti. Bunun üzerine platform, oyuncunun hesabını askıya almıştı. 

Carlsen da son açıklamasında raporun "Niemann'ın Sinquefield Kupası'nda hile yaptığına dair somut kanıt bulunmadığı" tespitini kabul ettiğini söyledi.


Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU