İstanbul'u etkilemesi beklenen olası Marmara Depremi ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıklamalarda bulundu.
Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ve haber müdürleriyle TCDD Genel Müdürlüğü'nde bir araya gelen bakan Uraloğlu, İstanbul'da olası bir deprem için bakanlığın yürüttüğü çalışmaları anlattı.
Uraloğlu, 15 Temmuz Şehitler ve FSM köprülerinin güçlendirme çalışmalarının yapıldığını belirtti, tahliye istikameti olarak Çanakkale'yi gösterdi:
Kuzey Marmara Otoyolu İstanbul'un aort damarı gibi. Biz Kınalı-Malkara dediğimiz Çanakkale istikametinden tahliye ve acil yardımı sağlamış olacağız. Aynı şekilde Osman Gazi Köprüsü'nden ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan da sağlayacağız. İstanbul'da bir tahliye planımız var"
"İstanbul'da çalışmalar devam etmekte"
İstanbul'da olası bir deprem için bakanlığının yürüttüğü çalışmaları anlatan Uraloğlu, 15 Temmuz Köprüsü'nün askı halatlarının yenilendiğini ifade etti.
Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde de çalışmaların sürdüğünü aktaran bakan Uraloğlu, askı halatlarının yenilendiğinden bahsetti:
Askı hatlarını yeniliyoruz ve bunların rutin kontrollerini yapıyoruz. Özellikle otoyollar üzerindeki viyadüklerin deprem güçlendirmelerini yapıyoruz. Köprüden geçerken dikkat edin, hemen o kirişlerin altına böyle ilave çelik plakalar koyulmuştur, eğer orada kiriş düşerse tamamen devre dışı kalmasın, onun üzerine düşsün diye. Dolayısıyla bu tespitleri yaptık ve devam ediyoruz, şu anda da bu anlamda İstanbul'da devam eden bir çalışma var"
"Yapılarımızı deprem yönetmeliğine göre yapıyoruz"
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremleri sonrası bakanlığın bütün birimlerinin bölgede çalıştığını dile getiren Uraloğlu, "Bakanlık olarak bütün yapıları Deprem Yönetmeliği'ne göre yapıyoruz. Önceki yapıları da Deprem Yönetmeliği'ne göre peyderpey düzeltiyoruz" ifadesini kullandı.
Bakan Uraloğlu, Hatay Havalimanı'nın da yeniden inşa edileceğini, depremde zarar gören yolları çok hızlı bir şekilde onardıklarını söyledi.
Olası Marmara Depremi endişelendiriyor
Olası Marmara depremi, Marmara Denizi'nin altında bulunan Kuzey Anadolu Fayı'nın kırılması sonucu oluşacak büyük deprem.
Söz konusu fay, Türkiye'nin en aktif ve tehlikeli faylarından biri olarak kabul ediliyor.
Fayın son kırıldığı yer 1999 yılında meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki Gölcük depremiydi, bu sarsıntıda 2010'da yayımlanan TBMM araştırması raporuna göre 18 bin 373 kişi hayatını kaybetmiş, 48 bin 901 kişi yaralanmış, felaketin ardından yaklaşık 16 milyon insan depremden değişik düzeylerde etkilenmişti.
Olası Marmara depreminin ne zaman olacağı kesin olarak bilinmiyor, bununla birlikte kimi bilim insanları fayın kırılma olasılığının her geçen gün arttığını ve 2030 yılına kadar yüzde 70'e ulaşacağını tahmin ediyor, bu görüşe katılmayan deprem bilimciler de bulunuyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Bilim insanları, Marmara'da meydana gelebilecek ve İstanbul'u da derinden etkileyeceği düşünülen depremin en az 7 büyüklüğünde olacağını ve yer yer 7.5 veya 7.6'ya ulaşabileceğini öngörüyor.
Marmara depreminin etkilerinin çok ciddi olacağı, 15-20 milyon insanı etkileyeceği, çok sayıda bina ve yapının yıkılacağı, çok sayıda can kaybı olacağı, milyonlarca insanın evsiz kalacağı, bununla birlikte deprem sonrası tsunami, yangın, sel, çökme gibi ikincil afetlerin de yaşanabileceği öngörülüyor.
Uzmanlar, Marmara depremine karşı alınabilecek acil önlemler olarak binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi ve afet planlarının yapılması gerektiğini yıllardır yineliyor.
Independent Türkçe, AA
© The Independentturkish