Polonya, Ukrayna sınırındaki salgınla ilgili sabotaj soruşturması başlattı

Bölgede şu ana kadar 113 lejyoner hastalığı vakası görülürken, 7 kişi hayatını kaybetti

Ukraynalı mültecilerin sığındığı noktalardan biri olan Rzeszow'un nüfusunun savaştan sonra 100 bin kişilik bir artış gösterdiği biliniyor (Reuters)

Polonya İç Güvenlik Ajansı (ABW), Ukrayna sınırındaki Rzeszow kentinde yaşanan lejyoner hastalığı salgınının sabotaj kaynaklı olup olmadığını araştırma kararı aldı.

Konuyla ilgili cuma günü bir açıklama yapan sözcü Stanislaw Zaryn, "Rusya'nın bu konuda panik yaymaya çalıştığını görüyoruz ve yaşananları izliyoruz" ifadelerini kullandı.

Polonya'nın Rzeszow kentiyle Ukrayna sınırındaki Przemysl kasabasına kadar uzanan bölgede şu ana kadar 113 vaka tespit edildi. Bu vakalardan 7'si ölümle sonuçlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yetkililer, hayatını kaybeden kişilerin 64 ila 95 yaşında olduğunu ve kanser gibi bazı rahatsızlıkları bulunduğunu bildirdi.

Rzeszow milletvekili Ewa Leniart, Polonya radyosu RMF'ye yaptığı açıklamada salgının muhtemelen su şebekesinden kaynaklandığını ve laboratuvara gönderilen örneklerden çıkacak sonucun pazartesi belli olacağını söyledi.

Ukrayna sınırına 100 kilometre mesafede bulunan Rzeszow'un NATO ve ABD silahlarının Ukrayna'ya tedarikinde bir merkez olarak kullanıldığı biliniyor. 

Amerikan askerlerinin yakınında konuşlandığı kent ayrıca ABD Başkanı Joe Biden'ın da dahil olduğu, Ukrayna'ya trenle seyahat eden Batılı liderler için bir aktarma noktası işlevi de görüyor. Polonya medyasına göre bu durum, Varşova yönetimi için kentte yaşanan salgını daha şüpheli hale getiriyor.

Lejyoner hastalığı, genellikle suda bulunan lejyonella bakterisinin neden olduğu bir zatürre çeşidi. 2021'de AB içinde 11 bin vakanın görüldüğü hastalık yüzde 10'luk bir ölüm oranına sahip.


Independent Türkçe, RT, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU