Küresel ısınmanın etkisiyle Avrupa'nın güneyindeki şarap bağcılığı faaliyetleri kuzeye kaymaya başladı.
20 yıldır İsveç'te bağcılık yapan Gören Amnegard, ABD merkezli haber ajansı AP'ye "Burada 30 ya da 40 yıl önce hayal edilemeyecek şeyler yetişmeye başladı" dedi.
İspanyol şarap üreticisi Iban Tell Sabate ise hava sıcaklıkları nedeniyle ülkesinde su kıtlığı yaşandığını, bunun da şarapçılığı olumsuz etkilediğni söyledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İsveç'e taşınıp mesleğini orada sürdürdüğünü belirten Sabate, normalden daha sıcak geçmeye başlayan kışlar nedeniyle İtalya ve Yunanistan'da da bağcılık faaliyetlerinin sekteye uğradığını ifade etti.
Sabate, "Küresel ısınmayla birlikte İsveç iyi bir konuma yükseldi, burada iyi şaraplar üretiliyor" dedi.
Haberde, yükselen hava sıcaklıklarının İsveç'te bağcılık sezonunun 20 gün daha uzamasını sağladığı belirtildi. İsveç Meteoroloji Enstitüsü'nün verilene göre ülkedeki ortalama sıcaklıklar 1961 ila 1990'a kıyasla 1991-2016 döneminde 2 santigrat derece arttı.
İsveç'in önde gelen şarap üreticilerinden Kullabergs Vingard'a ait 14 hektarlık bağdaki üzüm asmalarının çoğu en az 10 yıl önce dikildi. Firma, geçen yıl 30 bin şişeyi bulan toplam üretim miktarına daha önce hiç ulaşmadıklarını belirtti.
Firmanın yöneticisi Felix Ahrberg, "Geleneksel olarak şarap yetiştiriciliğiyle tanınan ülkeler olumsuzluklar yaşarken, bizim sektörümüz ivme kazandı" dedi.
34 yaşındaki şarap bilimcisi, "Burası artık şarapçılığın yeni merkezi" ifadelerini kullandı.
Haberde, ülkedeki şarap endüstrisinin atağa geçmesinde kullanılan özel üzümlerin de etkili olduğuna dikkat çekildi. Ülkedeki bağların çoğunda, 1975'te Almanya'da geliştirilen, daha soğuk iklime uyum sağlayabilen ve hastalıklara karşı dayanıklı Solaris adlı üzüm yetiştiriliyor.
Thora Vingard firmasında çalışan Fransız şarap bilimci Emma Berto da "Solaris, İsveç'in ulusal üzüm çeşidi gibi" dedi.