ABD'de taciz skandalı: "CIA'e rağmen hüküm verildi"

Son aylarda CIA içinde 20'den fazla kadının cinsel istismar şikayetinde bulunduğu belirtiliyor

Şikayetçi olan CIA çalışanının adı mahkemede gizli tutuldu (AP)

CIA'in Virginia'daki genel merkezinde bir çalışma arkadaşını taciz ettiği öne sürülen Ashkan Bayatpour, hafif saldırı ve kötü muamele suçlamalarından hüküm giydi.

CIA'de kursiyer subay olarak görev yapan Bayatpour'un tenha bir merdiven boşluğunda çalışma arkadaşına arkadan yaklaşarak onu öpmeye çalıştığı iddia edildi.

Çarşamba görülen duruşmada Bayatpour'a 6 ay denetimli serbestlik cezası verildi ve CIA görevlisinden silahlarını teslim etmesi istendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tacize uğrayan kadın Bayatpour'un kendisine, "Burayı bunun için kullanan çok kişi var. Ben de seninle bunu yapmak istiyorum" dediğini öne sürdü.

Olayın Temmuz 2022'de gerçekleştiği kaydedilirken, AP haber ajansı 39 yaşındaki eski donanma istihbaratçısının olayı CIA'e bildirilmesinin üstünden bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen halen görevde olduğunu aktardı.

CIA, Bayatpour'un kurum içinde disiplin soruşturması geçirip geçirmeyeceğiyle ilgili bilgi vermeyi reddetti.

Tacize uğrayan kadının avukatı, "Bu hüküm CIA sayesinde değil CIA'e rağmen verildi" ifadelerini kullandı.


Bayatpour'un davası CIA'de son aylarda tartışma konusu olan istismar şikayetlerinin son halkası.

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, nisanda yayımladığı raporunda son aylarda CIA içinden en az 20 kadının istismar şikayetinde bulunduğu belirtilmişti.

Şikayetler içinde cinsel saldırının yanı sıra, fiziksel taciz ve zorlama gibi vakaların da olduğu biliniyor.

Raporda CIA'in, mağdurların konuşmasını engellemek için, şikayette bulunmanın kariyerlerini yok edeceği ve hatta ulusal güvenliğe tehdit oluşturacağı gibi uyarılarda bulunduğu da ifade edilmişti.

Şikayetçi olan kadınlardan birinin avukatlığını yapan Kristin Alden, "Her yerde tacizciler ve bunu örtbas etmek isteyen patronlar var. Ancak istihbarat işinin doğası, gizlilik kültürü ve insanların takma isimlerle çalışması olayın ürkütücü etkisini ve kurbanların duyduğu yalnızlığı artırıyor" diye konuştu.


Independent Türkçe, AP, ABC

DAHA FAZLA HABER OKU