Irak, su payını artırması için Türkiye’ye çağrıda bulundu

Bağdat, Ankara ile ikili dosyaları ele almadaki ciddiyeti vurguladı

Sudani, Türkiye Dışişleri Bakanı ve beraberindeki heyeti kabul ederken / Fotoğraf: Irak Başbakanlığı

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ankara’nın Dicle Nehri’nin su salınımını artırmayı kabul etmesinin ardından, Fırat Nehri’nden aldığı su payını da artırması için Türk hükümetine çağrıda bulundu. Mezopotamya’da halihazırda su kıtlığı yaşanıyor ve yaz aylarında sıcaklıklar rekor seviyelere ulaşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Sudani, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ı kabul ettiği sırada Türkiye’nin Dicle Nehri’nden su salınımını artırma yönündeki son girişimini takdir ederken, Türkiye’yi Fırat Nehri’nden de su salınımını da artırmaya çağırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise Iraklı mevkidaşı Fuad Hüseyin ile su konusunda daimî bir ortak komite kurulması konusunda uzlaşmaya varıldığını belirtti. Fidan, Bağdat’a gelişinin ertesi günü Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Türk hükümeti Irak’taki su sıkıntısını yakından takip ediyor. Konuyu insani açıdan ele alıyoruz. Görüşmelerde su konusunda daimî bir ortak komite kurulması konusunda uzlaşmaya varıldı” ifadelerini kullandı.

Sudani, ülkesinin Türkiye ile olan tüm ikili mevzuları “iş birliği ve iyi komşuluk ruhuyla” ele alma konusundaki ciddiyetini vurgulayarak, iki ülke arasında umut verici fırsatların olduğundan söz etti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Sudani, ülkesinin “hangi isim altında olursa olsun, hiçbir parti veya örgütün, güvenliği bozmasına veya Irak topraklarını komşu ülkelere saldırı için bir platform olarak kullanmasına izin vermeyeceği” yönündeki sözünü yineledi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın.

 

DAHA FAZLA HABER OKU