Siyasi cinayetlerle sarsılan Ekvador'da gündem "yüzen hapishaneler"

Başkan adayı Daniel Noboa, suçluların izole edilmesi gerektiğini savundu

35 yaşındaki Daniel Noboa, muz ihracatı yapan büyük bir şirketin veliahtı (Reuters)

Başkanlık seçimine günler kalan bir başkan adayının öldürüldüğü Ekvador'da seçimin ilk turu geride kaldı.

Sürpriz bir şekilde yüzde 23,5 oy alarak ilk turu ikinci sırada tamamlayan Daniel Noboa, ükedeki şiddet olaylarıyla mücadele etmek için yüzen hapishaneler inşa etme vaadinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Seçim kampanyası sürecinde yolsuzluk karşıtı aday Fernando Villavicencio'nun öldürülmesinin ardından güvenlik tartışmalarının gündemin merkezine oturduğu ülkede ikinci tur seçimi 15 Ekim'de yapılacak.

İkinci turda yarışacak isimlerden biri olan Noboa, "Sınırları sağlamlaştırmalı ve bu bölgelerde asker bulundurmalıyız. Ayrıca uyuşturucunun ülkeden çıkış noktası olan konteyner limanlarında da askeri varlığımı olmalı" diye konuştu.

Cezaevi olarak kullanılacak teknelerin ülkedeki en azılı 300-400 suçluya ev sahipliği yapabileceğini belirten Noboa, bu teknelerin kıyıdan 130 kilometre kadar açıkta tutulacağını söyledi.

Noboa, proje için tekne başına maliyetin 8 milyon dolar civarında olduğunu belirtirken, "Cezaevinden terör üreten ve daha fazla suç planı yapan vahşi suçluları izole etmek önemli. Şu anda suçlular cezaevlerinde parti yapıyor. Bu saçmalık" diye konuştu.


Ailesinin güvenliğinden endişe edip etmediği yönünde gelen soruya, hiçbir Ekvadorlunun güvende hissetmediği yanıtını veren Noboa, "Sadece bir aday ve iş insanı olarak bana değil tüm vatandaşlara bu güvenlik duygusunu geri vermeliyiz. Her Ekvadorlu öldürülmeden iş kurabilmek veya gece yürüyüşe çıkabilmek için hereken huzuru hissetmeli" ifadelerini kullandı.

Noboa, seçim kampanyası sürecinde güvenlik politikalarını öne çıkararak yüzde 14,6 oy alan aday Jan Topic'in de ikinci turda kendisini destekleyeceğini söyledi.

Daniel Noboa, 15 Ekim'deki ikinci tur seçiminde ilk turda oyların yüzde 33,5'ini alan Luisa Gonzalez'le yarışacak.


Independent Türkçe, Reuters, AP
 

DAHA FAZLA HABER OKU