Çin'in Japonya'nın savunma ağlarını hacklediği bir haberde iddia edildikten sonra salı günü Japonya, herhangi bir güvenlik bilgisinin siber saldırı sonucu sızdırılıp sızdırılmadığını doğrulamayı reddetti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Washington Post'un pazartesi günkü haberine göre Çinli askeri bilgisayar korsanlarının 2020'de Japonya'nın hassas ve gizli bir savunma ağına eriştiği, böylece Pekin'in Tokyo'nun askeri kabiliyetlerini, planlarını ve eksikliklerine ilişkin değerlendirmeleri elde etmesini sağladığı iddia ediliyor.
Gazetenin haberine göre bilgisayar korsanlığı olayı ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından keşfedildi ve kurumun başındaki isimler, ABD'li yetkililerden başbakanı kendilerinin uyarmasını isteyen Japonya Savunma Bakanı'na bilgi vermek için Tokyo'ya uçtu.
NSA Başkanı General Paul Nakasone ve dönemin Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Matthew Pottinger de heyette yer alıyordu. Olay hakkında bilgilendirilen eski bir ABD askeri yetkilisi gazeteye verdiği demeçte, "Durum kötüydü, şoke edici derecede kötüydü" dedi.
Japonya Kabine Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno salı günü gazetecilere, Japonya ve ABD'nin çeşitli düzeylerde her zaman yakın iletişim içinde olduğunu söyledi.
Konunun doğası gereği iletişimle ilgili daha fazla ayrıntı veremiyorum ancak güvenlik bilgilerinin siber saldırılar nedeniyle sızdırıldığını doğrulamadık.
Matsuno ayrıca, siber güvenliğin Japonya-ABD ittifakını sürdürmenin temeli olduğunu ve Japonya'nın ağını sağlam ve güvenli tutmak için çalışmayı sürdüreceğini söyledi.
Savunma Bakanı Yasukazu Hamada da ayrı bir açıklama yaptı:
Savunma bakanlığının elindeki gizli bilgilerin bir siber saldırı sonucunda sızdırıldığını doğrulamadık.
Yetkililere atıfta bulunan gazete, Japonya'nın siber ağını geliştirmeye yönelik yavaş adımlarının Pentagon ve Japonya Savunma Bakanlığı arasındaki daha fazla istihbarat paylaşımını engelleyebileceğini belirtti.
Çin'in devlet destekli ihlalleri giderek daha yaygın hale geliyor ve ABD, bilgisayar korsanlarının hedef aldığı en son ülke oldu.
ABD'li yetkililer ve Microsoft, bilgisayar korsanlarının mayıstan bu yana aralarında ABD devlet kurumlarının da bulunduğu yaklaşık 25 kuruluşun e-posta hesaplarına gizlice eriştiğini açıkladı. Çin henüz olay hakkında yorum yapmadı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/asia
Independent Türkçe için çeviren: Meltem Ergin
© The Independent