İç organları ters taraftaki kişilere başarıyla akciğer nakli yapıldı

"Kesinlikle bir mucize"

Ameliyatları yürüten Bharat, sürecin başarıyla tamamlanmasından mutluluk duyduklarını söyledi (Northwestern Medicine)

ABD'de iç organları ters tarafta olan iki kişiye başarıyla akciğer nakli yapıldı. 

Kas dokusunda iltihaplanmaya yol açan polimiyozit hastalığından mustarip Dennis Deer'ın ve solunum yolu sorunlarına neden olan primer silyer diskinezi (PSD) adlı genetik hastalıkla mücadele eden Yahaira Vega'nın akciğer nakli işlemleri başarıyla tamamlandı. 

50 yaşındaki Deer, CNN'e "Çok korkunçtu. 10 adım atınca nefes nefese kalıyordum" dedi. 

Ancak özel tıbbi cihazlar sayesinde rahat nefes alabildiğini söyleyen psikolog, 22 Mayıs'ta ameliyatının başarıyla tamamlanmasının ardından bu makinelere ihtiyacı kalmadığını belirterek, "Bu gerçekten çok heyecan vericiydi. Kesinlikle bir mücizeydi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

27 yaşındaki Vega ise hastalığının hayatını zindana çevirdiğini söyleyerek, "Kendimi tutsak gibi hissediyordum. Kafese tıkılmış bir kuş gibiydim" ifadelerini kullandı. 9 ay organ nakli listesinde sıra bekleyen Vega'nın akciğer nakli, 28 Nisan'da başarıyla tamamlandı. 

Vega, akciğerlerindeki rahatsızlık nedeniyle sürekli öksürdüğünü ve rahatça gülemediğini belirterek, organ naklinin ardından böyle bir sorun yaşamadığını ve tek istediği şeyin gülmek olduğunu belirtti.

Genç hasta, "Diğer kişileri güldürmek istiyorum çünkü onların yüzündeki neşeyi görmek bende iyileştirici bir etki yaratıyor" dedi. 

Her iki organ nakli de Illinois eyaletindeki Şikago şehrinde yer alan Northwestern Medicine hastanesinde gerçekleştirildi. 
 

organ nakli.jpg
Deer (solda) ve Vega'nın (sağda) organ nakli işlemleri başarıyla tamamlandı (Northwestern Medicine)


Ameliyatları yürüten Dr. Ankit Bharat, organları doğuştan ters tarafta olan kişilerde bu tür operasyonların gerçekleştirilmesinin epey zor olduğunu vurguladı. 

Tıpta kullanılan Latince adıyla "situs inversus totalis" diye de bilinen bu anomali 10 bin kişiden birinde görülebiliyor.

Bharat, organ naklinde 3 boyutlu modellemeler, ölçümler ve taramalardan faydalandıklarını belirterek, sürecin karmaşıklığını "Bu, bir gömleğin sol kolunu kesip, bunu gömleğin sağ tarafına dikmeye benziyor" ifadeleriyle anlattı.


Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU