Organ naklinde bir ilk: Genetiği değiştirilen domuzun kalbi insanda çalıştı, hasta ölümden döndü

Hastanın durumunun iyi olduğu ve yakın gözlem altında tutulduğu belirtildi

Fotoğraf: Unsplash (arşiv)

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) doktorların hayatta kalma mücadelesi veren bir hastaya naklettiği domuz kalbi çalıştı.

Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi doktorları, yapılan bu ameliyat ile genetiği değiştirilmiş hayvandan alınan bir kalbin, insan vücudunda hemen reddedilmediğinin görüldüğünü söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

57 yaşındaki David Bennett adındaki hastanın oğlu, AP'ye yaptığı açıklamada, babasının bu ameliyatın başarılı olup olmayacağından emin olmadığını, ancak ölmekte olduğu için başka şansı da olmadığını söyledi.

Ameliyattan bir gün önce konuşan David Bennette ise "Bu ya ölümü ya da ameliyatı seçme tercihiydi. Ben yaşamak istiyorum. Biliyorum bu, karanlığa kurşun sıkmak gibi ama bu benim son tercihim" dedi.

Durumu iyi olan ve yakın gözlem altında bulunan Bennett'in kalbinin tam olarak nasıl çalışacağını görmek için ileriki günler boyunca takip edilecek.

Daha önce domuz böbreği nakledilmişti

Bilim insanları son yıllarda, organ bağışının yeterli seviyede olmamasından dolayı, hayvan organlarının kullanıp kullanılamayacağı konusuna daha fazla eğilmeye başladı.

Maryland Üniversitesi bilimsel araştırmalar direktörü Muhammed Mohiuddin, "Bu işe yararsa, bekleyen hastalar için sonsuz bir tedarik imkanı ortaya çıkacak" dedi.

Geçen yıl bilim insanları, genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreğini insan vücuduna nakletmişti.

 

Independent Türkçe, AP, Euronews Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU