Suriye İç Ticaret Bakanı, Suriye Ticaret Odaları Federasyonu’ndaki anlaşmazlığı çözüme kavuşturdu. Şam’daki kaynakların Şarku’l Avsat’a belirttiğine göre Bakan, Muhammed Ebu el-Huda el-Lahham’ı tam yetkiyle Suriye Ticaret Odaları Federasyonu başkanı olarak görevine iade ederek, meseleleri yasal olarak eski haline getirdi. Ebu el-Huda el-Lahham, Federasyon Konseyi tarafından aniden görevden alınmış ve yerine, Tartus Ticaret Odası Başkanı Mazen Hammad görevlendirilmişti. Bu durum, Suriye Ticaret Odaları Federasyonu’nda yasa dışı bir yetkilendirmeyle ilk kez yaşandı.
Basın kaynaklarına göre Federasyon dışından bir vesayet birimi, Federasyon Konseyi üyelerine toplanıp yetkileri federasyon başkanından Tartus Ticaret Odası başkanı olan yardımcısına devretmeleri talimatı verdi.
İç Ticaret Bakanı Muhsin Abdulkerim Ali, medya organlarında da örneği yayınlanan bir kararla, Mazen Hammad’ın görevini iptal etti. 2020 tarihli 8 sayılı Ticaret Kanunu’na göre federasyon başkanı, yetkilerinin bir kısmını yardımcısına, sekretere veya federasyon yönetim kurulu üyelerinden uygun gördüğü bir kişiye devredebilir. Bu nedenle yetki devri, Suriye Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı tarafından belirlenen bazı yetkilere dayanmaktadır ve tüm yetkilerini devredemez. Ayrıca söz konusu kanunda Federasyon Konseyi’ne, ‘Odalar Federasyonu Başkanının yetkilerinin herhangi birini başkasına devretme’ yetkisi veren bir hüküm de bulunmamaktadır. Sonuç olarak Mazen Hammad’a verilen yetkiler iptal edilmiş ve kullanılması uygun görülmemiştir.
İran’ın rolü
Resmi olmayan yerel medya kaynakları, Ebu el-Huda el-Lahham’ın görevden alınmasının ardındaki nedenin, İran’la yapılan bazı ekonomik iş birliği anlaşmalarından duyduğu memnuniyetsizlik olduğunu ortaya koydu. Öyle ki Ebu el-Huda el-Lahham’ın, iş birliğini engellemekle ve ‘Suriye sermayesini ülke dışına kaçmaya iten fon akışının kısıtlanması ve haksız vergilerin kısıtlanmasının yanı sıra gümrük, ithalat yasaları ve dolar ticaretinin suç sayılması’ gibi tüccarları kısıtlayacak birçok karar ve kararnamenin iptalini istemekle suçlandı.
Suriye makamlarına yakın medya kaynaklarına göre Muhammed Ebu el-Huda el-Lahham’ın görevden alınmasının ve görev ve yetkilerinin yardımcısına devredilmesinin, ‘Suriye Ticaret Odaları Federasyonu’nun çalışmalarının yeniden yapılandırılması ve ekonomi sahnesindeki varlığının güçlendirilmesi’ planı kapsamında yer aldığı belirtildi. Plan, Suriye ekonomisine, ticari faaliyetlere, dış ekonomik ilişkilere ve Suriye ile dünyanın çeşitli ülkeleri arasındaki ticarete hizmet ediyor.
İç Ticaret Odaları Federasyonu’ndaki kargaşa, Suriye ekonomi heyetinin Tahran’ı ziyareti ve İran - Suriye Ortak Ekonomi Komitesi'nin iki taraf arasında imzalanan anlaşmaların uygulanmasını ve karşılaşılan engellerin kaldırılmasını görüşmek üzere toplantı yapmasıyla aynı zamana denk geldi. Suriyeli tüccarların anlaşmadan en iyi şekilde yararlanmak için iki ülke arasında malzeme takasına izin verme talepleri ortasında, iki ülke arasındaki gümrük sınırlarının kaldırılması ve Suriye ile İran arasındaki ticaret alışverişinde yerel para birimleriyle anlaşma yapılması kararlaştırıldı.
Aynı şekilde gümrük vergilerinden muaf tutularak İran ürünleri ile fiyat rekabeti yapamayan yerel ürünler üzerindeki kararın olumsuz etkisini azaltmak için Arap ülkeleriyle benzer anlaşmalar yapıldı ve genel olarak ithalatın açılmasına izin verildi.
Döviz kuru kaosu
Piyasalar, döviz kuru çalkantısının ortasında fiyat kaosuna tanık oluyor. Öyle ki geçen hafta, 1 Suriye lirası (syp) 13 bin ABD dolarına eşitken, dün ise 1 syp 13 bin dolar eşiğini geçti.
Ticaret Odaları Federasyonu, son dönemde piyasalardaki durumu öğrenmek ve mal temini ile gerekli enerji malzemelerinin maliyetlerinin nasıl düşürüleceğini araştırmak ve 2020 yılında kararname 3 ve 4’ü gözden geçirmek için çeşitli toplantılar yaptı. Söz konusu kararnameler, syp dışındaki para birimleriyle ticaret yapmayı suç sayıyor ve devletin mali durumunu baltalamanın cezasını sertleştiriyor.
Federasyon üyeleri ayrıca hapis, kapatma ve yüksek mali para cezalarını içeren tüketicinin korunmasına ilişkin 2021 tarihli ve 8 sayılı kararnamenin de kaldırılması çağrısında bulundu. Ayrıca bir felaketle tehdit eden ve kötüleşen yaşam koşullarına, gelir ile en temel yaşam gereksinimleri arasındaki genişleyen uçuruma bir çözüm bulmaya çalışma çağrısı yapıldı.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat