Kahire Sudan’dan Mısır’a kaçan sığınmacılar için dünyadan yardım istiyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Mısır'a 279 binden fazla kişinin geldiğini açıkladı

Sudanlılar, Sudan ve Çad arasındaki sınırı geçerken eşyalarını taşıyan arabaların yanında yürüyor. (Reuters)

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) son istatistikleri, Sudan'daki şiddetten kaçan 279 binden fazla insanın Mısır’a sığındığını gösteriyor. Sudanlı mültecilere ev sahipliği yapmanın ağır yükleri altında kalan Kahire’nin durumu, komşu ülkelerden kapsamlı uluslararası destek taleplerini güçlendiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre Sudan'daki çatışma tüm eyaletlerde 2,6 milyon kişinin yerinden edilmesine ve yaklaşık 760 bin kişinin komşu ülkelere kaçmasına neden oldu. UNHCR, dün (Çarşamba) sosyal medya uygulaması X’den (eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada “Mısır'a yeni gelen insanlara acil ihtiyaçları doğrultusunda yiyecek, barınak ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılamaları için mali destek sağladığını” duyurdu.

Kahire, Temmuz ayı ortasında, Sudan'ın yedi komşu ülkesinin (Mısır, Eritre, Güney Sudan, Çad, Orta Afrika, Libya ve Etiyopya) katıldığı zirveye ev sahipliği yaptı. Zirvede “Krizin olumsuz etkilerinin azaltılmasını sağlayacak önlemlerin devreye sokulması” gerektiği noktasında anlaşma sağlanırken krizin devam etmesi halinde “yerinden edilenlerin artacağı ve komşu ülkelere insan akınına yol açacağı” vurgulandı. Ayrıca ‘ev sahibi ülkelerin kaynakları üzerinde ek bir baskı oluşturan bu durumun onların kapasite yeterliliğini aştığı’ belirtildi.

Katılımcılar, uluslararası topluma ve bağışçı ülkelere, 19 Haziran'da komşu ülkelerin katılımıyla Sudan'a destek  için düzenlenen yardım konferansında açıklanan taahhütlerden ‘uygun miktarları tahsis etme sorumluluğunu üstlenmeleri’ çağrısında bulundu.

UNHCR, Sudanlı mültecileri, ülkesine geri dönenleri ve mültecilere ev sahipliği yapan ülkeleri desteklemek için toplamayı umduğu 470,4 milyon doların yaklaşık yüzde 25'ini Mısır'a tahsis etti. UNHCR, “planın işleyişi için bağışçılardan uluslararası bir katılım bekleniyor” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi birçok kez uluslararası topluma ve bağışçılara “mültecilere ev sahipliği yapan ülkelere yardım eli uzatmaları” çağrısında bulundu.

Sisi, geçen Mayıs ayı sonunda Kahire'de BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada “Mısır halkıyla kardeş ve misafir olarak yan yana yaşayan kardeş ülkelerden gelen mültecilerin varış noktası olan Mısır, büyük yükler taşıyor” ifadelerini kullandı. Sisi açıklamasında ‘Mısır’da farklı milletlerden olmak üzere toplamda 9 milyon mültecinin bulunduğuna’ dikkat çekti.

Kahire Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü ve Afrika meseleleri uzmanı olan Dr. Necla Meri, Mısır’ın, mültecilerle ‘imtiyazlı ve farklı ilişkisi’ nedeniyle uluslararası beğeni topladığını ifade etti. Meri, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Mülteciler, Mısır'daki tüm ayrıcalıklardan yararlanıyor. Bir Mısır vatandaşı özellikle mal ve hizmet desteğinde ne gibi ayrıcalıklardan faydalanıyorsa, onlar da faydalanıyor. Bu da Mısır ekonomisi üzerinde baskı yaratıyor. Mısır, onlara ülkenin her yerinde yaşama özgürlüğü veriyor ve onlar için özel kamplar kurmuyor” ifadelerini kullandı.

Meri'ye göre Mısır'da, Sudan iç savaşının patlak vermesinden önce yaklaşık 5 milyon Sudanlı yaşıyordu. Meri, “Bazı mültecilerin geçimlerini sağlamaları ve yerel ekonomilere katılmaları sağlandığı için, onların da kalkınma sürecinin bir parçası haline geldiklerini” vurguladı.

 

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU