Yale araştırması: "Rusya, Ukraynalıları zorla yurttaşlığa geçiriyor"

"Ukraynalı ailelere para teklif edilirken, Rus pasaportunu reddedenlerin hakları kısıtlanıyor"

Herson'da kurulan yurttaşlık işlemleri ofisinde Ukraynalılar, Rus pasaportu için başvuru yaparken, duvardaki posterde "Rusya daima burada" ifadeleri yer alıyor (Reuters)

ABD'nin prestijli üniversitelerinden Yale'ın yaptığı çalışmada, Rusya'nın işgal ettiği bölgelerdeki Ukraynalıları zorla Rus vatandaşlığına geçirdiği öne sürüldü.

Yale İnsani Araştırmalar Laboratuvarı'nın dün yayımladığı araştırmada, Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya'daki Ukraynalıların, Kremlin tarafından yürütülen sistematik faaliyetlerle Rus yurttaşlığına geçirildiği iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, Kremlin'in bu bölgedeki Ukraynalılar için Rus pasaportu başvurularını kolaylaştırırken, başvurmayı reddedenleri gözaltı veya sınır dışı uygulamalarıya tehdit ettiği savunuldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın fonladığı Ukrayna Çatışma Gözlemevi'nin de katkı sağladığı araştırmada, Rus pasaportu başvurusu yapmayı reddeden Ukraynalıların sağlık hizmetlerine ve sosyal yardımlara erişimlerinin kısıtlandığı da ileri sürüldü. 

Araştırmayı yürüten ekipte yer alan Yale Kamu Sağlığı Fakültesi'nin direktörü Nathaniel Raymond, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e şunları söyledi: 

Rusya'nın sağlık hizmetleri ve insani yardım sistemleri gibi kritik hizmet ve kaynaklara erişimi bu süreçler yoluyla kısıtlaması ya da sınırlandırması savaş suçu niteliğinde.

Çalışmada, Ukraynalıların kendi vatandaşlıklarından çıkarak Rus yurttaşlığına geçmeye yönlendirildiği, özellikle belediyede ya da kamu kuruluşlarında çalışanlara bunun şart koşulduğu da savunuldu. 

Raymond, "Kremlin'in bu faaliyetlerle Ukrayna'nın ulusal kimliğini ve egemen devletinin varlığını silmeyi hedeflediği" değerlendirmesini yaptı. 

Raporda, Ukraynalı ailelere Rus yurttaşlığına geçmeleri halinde 18 ay boyunca aylık en az 8 bin 591 Rus Rublesi (yaklaşık 2 bin 500 TL) para yardımı teklif edildiği de öne sürüldü.

Yale'in araştırmasında, Rus pasaportu aracılığıyla Ukraynalıların vatandaşlıklarını değiştirmesini sağlamaya yönelik faaliyetlerin, 2014'te Kırım'ın ilhakıyla başladığına dikkat çekildi.

Mart 2014'teki ilhakın ardından resmi rakamlara göre 9 ay içinde Kırım'daki 1,5 milyon Ukraynalıya Rus pasaportu verildi.
 


Kremlin yönetimi Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporijya'da eylülde referandum yapmış, çıkan sonuçlardan hareket ederek bu bölgelerin Moskova'ya bağlandığını açıklamıştı. ABD başta olmak üzere Batılı devletlerse referanduma tepki göstererek, Rusya'nın Ukrayna'ya ait bu bölgeleri ilhak ettiğini savunmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nisanda açıkladığı kararla mevzubahis bölgedeki Ukraynalıların, Rus pasaportu almasını kolaylaştırmıştı. Bu kapsamda bölgede yaşayanlara pasaport başvurusu için 1 Temmuz 2024'e kadar süre tanınmıştı. Başvuru yapmayanların bu tarihten sonra "yabancı ülke vatandaşı" olarak görüleceği bildirilmiş, bu da söz konusu kişilerin gözaltına alınmasının veya sınır dışı edilmesinin önünü açmıştı. 

Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, mayıstaki açıklamasında söz konusu 4 bölgede ekimden beri toplamda yaklaşık 1,5 milyon kişiye Rus pasaportu verildiğini bildirmişti.


Independent Türkçe, Guardian, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU