2023 Atlantik kasırga mevsiminin ilk "isimli" kasırgası ortaya çıktı

Ulusal Kasırga Merkezi cumartesi günü, Don Tropik Fırtınası'nın şiddetlenerek kasırgaya dönüştüğünü duyurdu

(ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi)

ABD Ulusal Kasırga Merkezi cumartesi günü, 2023 Atlantik kasırga mevsiminin ilk kasırgasının hızı saatte yaklaşık 120 kilometreye varan rüzgarlarla ortaya çıktığını açıkladı.

Merkez, "Don Kasırgası karaya yönelik bir tehdit oluşturmuyor ve gelecek haftanın başlarında Atlas Okyanusu'nun orta-kuzey kesimleri üzerinde tropikal özelliklerinin azalacağı tahmin ediliyor" diye tweet attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Atlantik kasırga mevsimi 1 Haziran'dan 30 Kasım'a kadar sürüyor. 2023'te şimdiye kadar, gücünü tropikal bir fırtınadan alan Don'dan önce Arlene, Brett ve Cindy diye adlandırılan fırtınalar görüldü. Fırtınalar saatte 63 km hıza ulaştıklarında ya da bu hızı aştıklarında isimlendirilir ve saatte en az 119 km hızda rüzgarlara ulaştıklarında kasırga diye sınıflandırılır.

Mayısta ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (National Oceanic and Atmospheric Administration/NOAA), Atlantik kasırga mevsiminin "normale yakın" geçeceğini ve "12 ila 17 isimli fırtına" yaşanacağını öngörmüştü.

Merkez, yaptığı açıklamada şöyle belirtmişti: 

Bunlardan 5 ila 9'u kasırgaya (saatte 119 km veya daha hızlı rüzgarlar), bunlardan da bir ila 4'ü büyük kasırgaya (kategori 3, 4 veya 5; saatte 178 km veya daha hızlı rüzgarlar) dönüşebilir.

NOAA, "Gelecek Atlantik kasırga mevsiminin, bazıları fırtına gelişimini bastıran ve bazıları da körükleyen karşıt faktörler nedeniyle son yıllara kıyasla daha az aktif olmasının beklenmesi, bu yılki genel tahminleri normale yakın bir sezon yaşanacağı yönünde şekillendiriyor" diye devam etmişti.

La Nina'nın etkin olduğu üç kasırga mevsiminden sonra bu yaz ortaya çıkan El Nino ısınma modeli, Atlas Okyanusu'ndaki kasırga faaliyetini baskılayabilir.

2022 Atlantik mevsimi boyunca, kategori 3 veya daha yüksek seviyede bir fırtına niteliğindeki iki büyük olay da dahil, 8 kasırga meydana gelmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU