Avustralya'da kıyıya vuran cisimle ilgili Hindistan'dan açıklama: "Roket parçası olduğu kesin, bizim mi bilmiyoruz"

Hindistan'ın uzay ajansı bir fırlatmada oluşan enkazın "denizin Avustralya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nin dışındaki" bir kısmına düştüğünü doğruladı

Videodan elde edilen bu görüntüde, Avustralya'nın Green Head kasabasındaki sahilde silindirik bir cisim görülüyor (AP)

Hindistan'ın uzay ajansının başkanı, Avustralya sahilinde kıyıya vurmuş halde bulunan dev metal silindirin gerçekten de bir roketin parçası olduğunu belirtirken kendilerinin yaptığı bir fırlatmayla ilişkili olup olmadığını doğrulayamadığını söyledi.

Yaklaşık 2,5 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki cismi, hafta sonu Perth'ün kuzeyindeki Green Head Plajı'nda kıyıda bulan yerel halk, Batı Avustralya polisini harekete geçirmişti.

Ancak Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu Başkanı S. Somanath, BBC'ye yaptığı açıklamada, bir roketin parçası olduğu için cisimle ilgili bir "gizem" bulunmadığını söyledi.

Somanath yayın kuruluşuna şöyle dedi: 

Analiz etmediğimiz sürece bizim olduğunu doğrulayamayız.

Somanath, cismin Kutup Uydu Fırlatma Aracı (Polar Satellite Launch Vehicles/PSLV) ya da başka bir fırlatmanın parçası olabileceğini ama bunu ancak cismi görüp analiz ettikten sonra doğrulayabileceklerini söyledi.

Dev cismin aniden ortaya çıkması hem yerel halkta heyecan yaratmış hem de medyanın da büyük ilgisini çekmişti. Bu olay, parçanın kayıp Malezya uçağı MH370'le bağlantısı olduğu spekülasyonlarına da yol açtı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Batı Avustralya polisi, "tehlikeli" diye değerlendirdiklerini belirttiği cisimden uzak durulması çağrısı yaptı.

Batı Avustralya polisi, "Topluma, nesnenin kaynağını ve yapısını belirlemek için çeşitli eyalet ve federal kurumlarla aktif bir işbirliği çabası içinde olduğumuza dair güvence vermek istiyoruz" diye belirtti.

Ancak havacılık ve uzay uzmanları cismin, Hindistan'ın Ay'a fırlattığı uydunun parçası olabileceğine dikkat çekti. Cismin, Kutup Uydu Fırlatma Aracı (PSLV) roketinin yakıt tankı olduğundan şüpheleniliyordu. Son PSLV görevi, bu yıl nisanda başarıyla fırlatılan PSLV-55'ti.

Soruşturmanın içinde yer alan Avustralya Uzay Ajansı da cismin, yabancı bir uzay fırlatma aracının parçası olabileceği ihtimalini araştırdığını belirtmişti.

Ajansın bir sözcüsü şöyle demişti:

Ajans, cismin kıyıya vuran yabancı bir uzay fırlatma aracının parçası olup olmadığını teyit etmeye çalışıyor ve cisim hakkında bilgi sağlayabilecek küresel mevkidaşlarıyla irtibat halinde.

Somanath, "PSLV parçalarından bazılarının Avustralya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi'nin dışında denize düştüğünün bilindiğini" doğruladı.

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu Başkanı cismin "uzun süre suda sürüklenip sonunda kıyıya ulaşmış olabileceğini" söyledi.

Somanath, enkazla ilgili herhangi bir tehlike bulunmadığını da sözlerine ekledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU