Türkiye - BAE ilişkileri: Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması birçok ticari ve yatırım fırsatı sunuyor

Anlaşma, sağlam bir ticaret ve yatırım ilişkileri temeline dayanan yeni bir ortaklık ve ekonomik entegrasyon döneminin başlangıcı oldu

Fotoğraf: AA

Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ilişkileri, iki ülke arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasıyla sonuçlanan yeni sürdürülebilir büyümeye ve ekonomik refaha doğru güçlü bir ilerlemeye tanık oluyor. Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, iki dost ülkenin halklarına faydalı olmanın yanı sıra birçok ticari ve yatırım fırsatı da sunuyor.

Türkiye ve BAE iki dost ülkenin liderlerinin bu ilişkileri her iki ülkenin de ekonomileri için daha geniş bir ortaklık ve ortak büyüme düzeyine yükseltme konusundaki ortak arzusu sayesinde yakın ticari ve yatırım ilişkilerine sahipler.

Türkiye ve BAE, geçtiğimiz mart ayında BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında telekonferans yöntemiyle gerçekleşen zirvede, Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nı imzaladılar. Anlaşma, etkinleştirilmesi ve yürürlüğe girmesi için iki ülkenin hükümetleri tarafından resmi olarak onaylandı.

Anlaşma, sağlam bir ticaret ve yatırım ilişkileri temeline dayanan yeni bir ortaklık ve ekonomik entegrasyon döneminin başlangıcı oldu. Petrol dışı ticaret hacmi 2022 yılında yüzde 40 artarak 18,9 milyar dolara ulaşırken Türkiye, petrol dışı dış ticaretinde yüzde 3'ün üzerinde payla BAE’nin dünya genelindeki en büyük 10 ticaret ortağı arasında yer aldı.

BAE’nin mali hizmetler, gayrimenkul, ulaşım, yenilenebilir enerji, limanlar ve lojistik dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde Türkiye’deki yatırımlarının toplam hacmi 2021 yılı sonlarında yaklaşık 7,8 milyar dolara ulaştı.

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması yürürlüğe girer girmez, iki ülke arasında petrol dışı ticaretin değerinin yüzde 93'ünden fazlasını oluşturan ürünlerin ve emtiaların yüzde 82'sine uygulanan gümrük vergileri ya kaldırılacak ya da azaltılacak. Bunun yanında ticaretin önündeki gereksiz engellerin kaldırılacak. Ayrıca karşılıklı doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) için yeni yollar yaratılması ve inşaat, metal ürünler, polimerler ve diğer endüstriyel ürünler gibi önemli sektörler dahil olmak üzere yerli ihracatçılar için pazar erişimi artırılacak.

Anlaşma, şu an 18,9 milyar dolar olan yıllık petrol dışı iç ticaret hacmini 5 yıl içinde 40 milyar doların üzerine çıkarmayı, BAE'nin Türkiye'ye ihracatını yüzde 21,7 artırmayı ve lojistik hizmetler, e-ticaret, gıda güvenliği ve yenilenebilir enerji gibi önemli sektörlerde yatırımları artırmayı hedefliyor.

İki ülke, en önemli ekonomiler arasında yer almaları nedeniyle uluslararası ticaret akışını kolaylaştırmada da büyük rol oynuyorlar. Böylece gelişmekte olan e-ticaretin gelişimini desteklemek için ortaklığın yanı sıra ileri teknoloji ve lojistik hizmetleri gibi başlıca sektörlerde milyarlarca dolarlık yatırım imkanlarını yaratılmasına ve iş birliğine tanık olan ortak ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi çerçevesinde bölgesel ilerlemeye ve refaha katkıda bulunuyorlar.

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması, emtia ve hizmet ihracatçıları için iki ülkenin ve bölge ülkelerinin pazarlarına yeni yollar açarken iki ülkenin küçük ve orta ölçekli şirketleri ve girişimcileri arasında iş birliği ve ortaklık için de yeni bir platform başlatıyor. Aynı zamanda bölgeyi uluslararası ticaretin kalbine ve küresel büyümenin yeni merkezleri haritasına yerleştiriyor.

Türkiye'de yatırım yapan BAE’nin önde gelen şirketleri arasında ADQ Holding, Emirates NBD Bankası, Emaar Gayrimenkul Şirketi, International Holdings, Abu Dhabi Yatırım Şirketi ve Mubadala Yatırım Şirketi yer alıyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU