Ukrayna’daki Rus işgal güçleri arasında kaos yaşanıyor

Biden: Putin savaşı kaybetti: Ukrayna karşı saldırısı müzakereleri hızlandırıyor

Putin’in Savunma Bakanı ve Rus Müşterek Kuvvetleri Komutanı ile / Fotoğraf: AP

Batı medyasında, Rus paralı asker şirketi Wagner’in isyanının sona ermesinden bu yana Rus generalleri arasında bir huzursuzluk durumunun hâkim olduğuna dair haberler yayınlanıyor.

Haberlerde, Rus işgal kuvvetlerinin Ukrayna’daki komutanı olan General Sergey Surovikin’in ortadan kaybolmasının ardından, Ukrayna hava saldırısında üst düzey bir generalin öldürüldüğü, kıdemli bir generalin görevden alındıktan sonra askeri liderliği vatana ihanetle suçladığı ve bir deniz kuvvetleri komutanının koşu yaparken vurularak öldürüldüğü belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şarku’l Avsat’ın Wall Street Journal tarafından hazırlanan bir haberden aktardığına göre Surovikin Moskova’da gözaltına alındı ve sorguya çekildi. Gazeteye göre atılan bu adımlar Kremlin’in sadakatsizlikten şüphelenilen memurları görevden alma çabaları, kamuoyuna yansıyandan daha geniş çaplı bir çalışmaya dayanıyor. En az 13 kıdemli memur sorgulanmak üzere gözaltına alındı ​​ve bazıları daha sonra serbest bırakıldı. 15 kişi açığa alınırken, bazıları işten çıkarıldı. Haberde tutuklamaların, artık güvenilemeyeceğine inanılanları temizlemekle ilgili olduğu da belirtildi. Kremlin veya Rusya Savunma Bakanlığı haber hakkında yorumda bulunmadı.

The New York Times’ın haberine göre, Rus Parlamentosu Savunma Komitesi Üyesi General Andrey Gurulyov tarafından yayınlanan sesli mesaja göre, 58. Birleşik Silahlar Ordusu’nun komutanı Tümgeneral İvan Popov, cephedeki durumla ilgili üst düzey komutanlara mevcut durumu aktardıktan sonra görevden alındı. Popov “Ukrayna ordusu cephede saflarımızı yarıp geçemedi ancak üst düzey komutanımız bize ani bir darbe indirdi ve en zor ve yoğun anında ordunun kafasını vahşice kesti” açıklamasında bulunmuştu.

İlgili bir bağlamda, ABD Başkanı Joe Biden perşembe günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ülkesinin kaynak kıtlığı ve ekonomik sorunlardan mustarip olması nedeniyle Ukrayna’daki ‘savaşı kaybettiğini’ söyledi. Kuzey ülkeleri liderleriyle görüşmesinin ardından Helsinki’de düzenlediği basın toplantısında Biden, “Putin savaşı kaybetti. Ukrayna’daki savaşı kazanması imkânsız” ifadelerini kullandı. Biden, Ukrayna’nın karşı saldırısının Rusya ile savaşı sona erdirmek için müzakereleri hızlandıracağı yönündeki beklentisini dile getirdi. Ayrıca “Sizin de göreceğiniz gibi, Ukrayna’nın karşı saldırısında önemli ilerlemeler kaydetmesini ve bunun bir noktada müzakere edilmiş bir çözüme yol açmasını umuyor ve bekliyorum” dedi.

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’yı Ukrayna’ya modern F-16 savaş uçakları tedarik etmeyi planlayarak, ülkesine karşı bir nükleer tehdit oluşturmakla suçladı.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU