Kommersant: Tahıl anlaşmasının kaderi Türkiye'nin başarılı arabulucu rolünü tehdit ediyor

"Erdoğan'ın seçim zaferinden sonra, Karadeniz inisiyatifi Ankara için önemini kaybetmedi"

Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşması 22 Temmuz 2022'de Türkiye ve BM'nin arabuluculuğunda imzalanmıştı (Reuters)

Rusya'nın önde gelen ekonomi ve siyaset gazetelerinden Kommersant, 17 Temmuz'da sona erecek olan tahıl anlaşmasının devam etmesi için Türkiye'nin oynayacağı olası role dikkat çeken bir haber yayımladı.

Türkiye'nin, "Rusya-Ukrayna çatışmasının tek başarılı arabulucusu" olarak tanımlandığı yazıda, tahıl anlaşmasının kaderinin Ankara'nın arabulucu rolünü de tehdit ettiğine dikkat çekildi.

Anlaşmanın martta ve mayısta iki kez uzatılmasının Ankara'nın çabalarıyla gerçekleştiği belirtilen yazıda şu ifadelere yer verildi:

Erdoğan'ın seçim zaferinden sonra, Karadeniz inisiyatifi Ankara için önemini kaybetmedi. Türk yetkililer anlaşmanın uzatılma olasılığıyla ilgili henüz bir yorum yapmadı ancak başarılı bir sonuç elde etme umudunu kaybetmediklerini medya yoluyla aktardılar.

Pazartesi günü konuyla ilgili TASS'a konuşan bir kaynaksa, "Diyalog sürecek. Türkiye aynı anda hem Moskova hem de Kiev'le diyaloğa öncülük eden tek ülke. Geçmişte çözümler bulunmuştu. Özellikle de geçen yıl 29 Ekim'de askeri kurumlarına saldırı düzenlenen Rusya'nın anlaşmayı askıya almasının ardından. İlgili kurumlar konuyu ele aldıktan sonra, iki ülke liderinin de anlaşmayı değerlendirmesi yüksek ihtimal" dedi.

Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya açılmasını hedefleyen anlaşmanın bir kez daha uzatılmasına Moskova'nın sıcak bakmadığı biliniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kremlin yönetimi Ukrayna tahılının Afrika, Asya ve Latin Amerika'daki yoksul ülkelere ulaştırılmasını hedefleyen anlaşmanın ihlal edilerek tahılın zengin Avrupa ülkelerine sevk edildiğini öne sürüyor. Rusya ayrıca sevkiyatı yapılan ürünlerin sadece yüzde 2,6'sının yoksul ülkelere gittiğini savunuyor.

Anlaşmanın arabulucularından Birleşmiş Milletler verilerine göre Ukrayna buğdayının yüzde 64'ü gelişmekte olan ülkelere giderken, yüzde 36'sıysa gelişmiş ülkelere gidiyor. Mısır sevkiyatında bu oran yüzde 51'e yüzde 49 gibi bir dağılıma kadar ulaşıyor.

Batı ülkeleri ürünlerin kendi limanlarına gelip işlendikten sonra ihtiyaç duyan ülkelere gönderildiğini savunuyor.

Rusya yönetiminin, Ukrayna tahılının ulaşacağı adreslerin düzenlenmesinin yanı sıra, Rusya Tarım Bankası'nın yeniden SWIFT sistemine alınması, Tagliatti-Odessa amonyak boru hattının yeniden canlandırılması ve tarım araçlarının parçalarının Rusya'ya sevkiyatı gibi talepleri de bulunuyor.

Konuyla ilgili Kommersant'a değerlendirmelerde bulunan Yeni Türkiye Çalışmaları Merkezi Direktörü Yuri Mavaşev, tahıl anlaşmasının çöküşünün Türk liderliği için bir başarısızlık olacağını ifade ederken, "Rusya ve Ukrayna arasındaki anlaşmazlık sadece Türkiye'nin sınırlarının yakınındaki küresel bir süreci etkileme kapasitesini gösterme yeteneğini baltalamayacak, mimarlarından biri olduğu anlaşmanın çöküşü aynı zamanda Ankara'nın artık durumla başa çıkamadığının işareti olacak. Ankara, Türkiye'nin Rusya için dünyaya açılan en önemli ticaret pencelerinden biri olduğunu ve bu nedenle Moskova'nın Türkiye'nin düşüncelerini bir kenara atamayacağını hesaba katıyor" diye konuştu.


Independent Türkçe, Kommersant, TASS

DAHA FAZLA HABER OKU