WSJ: Ukrayna, Samsun'da çalıntı tahıl taşıdığı iddia edilen gemiye el konmasını istedi

Panama bandıralı geminin Dubai'deki bir şirkete ait olduğu öne sürüldü

WSJ'nin haberinde, Türkiye'nin savaştaki tahıl anlaşmasında oynadığı yapıcı rolden de bahsedildi (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Ukrayna'nın Türkiye'yle iletişime geçerek, 19 bin ton çalıntı tahıl taşıdığı öne sürülen gemiye el koymasını istediğini öne sürdü.

Jared Malsin ve Anna Hirtenstein'ın imzasını taşıyan haberde, Panama bandıralı Bomustafa O adlı geminin pazartesi günü Samsun'a demirlediği savunuldu.

Ukraynalı savcıların da 12 Nisan'da Türk yetkililerle iletişime geçerek, çalıntı tahıl taşıyan gemiye el konmasını istediği ileri sürüldü.

Buna göre savcılar, gemideki arpalardan numune alarak incelenmesini ve mürettebatın sorgulanmasını da talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukraynalı yetkililer söz konusu tahılların, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'dan gemiye yüklenerek “yasadışı şekilde ihraç edildiğini” savundu.

Mektupta, Kırım açıklarındaki Kerç Boğazı'nda demirleyen geminin, geçen ay takip sistemini kapatarak başka gemilerden tahıl aldığı da iddia edildi. Savcılar olayla ilgili Ukrayna'da halihazırda yürütülen bir soruşturma olduğunu belirtti.

WSJ, savcıların mektubuna ve uluslararası gemicilik veritabanı Equasis'teki bilgilere dayanarak, geminin Alvion Maritime adlı bir yan kuruluş aracılığıyla Dubai'deki Tower Shipping firması tarafından işletildiğini yazdı. 

Söz konusu şirketlerin yanı sıra Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın da gazetenin yorum talebini reddettiği aktarıldı.
 


Haberde, geçen yıl da Ukraynalı yetkililerin Türkiye'den çalıntı tahıl taşıdığı öne sürülen bir gemiye el konmasını istediği hatırlatıldı. Türkiye'nin olayla ilgili inceleme başlattığına ama henüz sonuçları açıklamadığına dikkat çekildi.

Malsin ve Hirtenstein, haberlerinde kimliklerini açıklamadıkları diplomatik kaynaklara dayandırdıkları şu iddiaları da paylaştı: 

Kiev'in çalıntı tahıl taşıdığı öne sürülen başka bir gemiye el koyması için temmuzda Türkiye'ye açık çağrıda bulunmasının ardından, Türk yetkililer son aylarda çalıntı Ukrayna tahılının alınmasını engellemek için sessizce adımlar attı.

WSJ, aralıkta yaptığı bir araştırmada Kremlin yönetiminin farklı gemilerden ve limanlardan gelen tahılları karıştırarak bir kaçakçılık operasyonu yürüttüğünü öne sürülmüştü. Moskova ise iddiaları yalanlamıştı.

Türkiye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl şubatta başlattığı Ukrayna savaşında tahıl ticaretinin sekteye uğramasının ardından arabulucu rolü üstlenmişti. Ukrayna ve Rusya arasında sağlanan ve 19 Mart'ta sona ermesi öngörülen tahıl anlaşması, geçen ay yeniden uzatılmıştı.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU