Güney Kore'deki yeni yasa herkesi bir yaş gençleştirecek

Güney Kore, yaş sayımında uluslararası standartları benimsemek için yeni bir yasa geçirdi

Seul'de karşıdan karşıya geçen yayalar (AFP) 

Güney Koreliler, uluslararası yaş sayımı standardını benimsemek adına yeni bir yasayı kabul ettiklerinden, bugünden itibaren en az bir yaş daha genç olacak.

Ülkedeki tüm adli ve idari alanlar, Ulusal Meclis'in karışıklığı azaltmak amacıyla bu hamleyi duyurmasından bir yıl sonra, uluslararası standardı, yani takvim yaşını kullanmaya başlayacak.

Güney Koreliler geleneksel olarak, yenidoğanın doğum anında bir yaşında kabul edildiği ve ardından her yeni yılın ilk gününde bir yıl yaşlandığı "Kore yaş sistemini" kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başka yerlerde bebeğin yaşı doğumda sıfır sayılıyor.

Hükümet, Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol tarafından seçim kampanyasında verilen ve kamuoyu tarafından desteklenen bir sözü yerine getiriyor.

İktidardaki Halkın Gücü partisinin üyesi Yoo Sang-bum geçen yıl parlamentoda yaptığı konuşmada, "Bu revizyon gereksiz sosyoekonomik maliyetleri azaltmayı amaçlıyor çünkü farklı yaş hesaplama yöntemleri nedeniyle yasal ve sosyal anlaşmazlıklar ve kafa karışıklığı yaşanıyor" demişti.

Aralarında Japonya ve Vietnam'ın da bulunduğu diğer Asya ülkeleri, onlarca yıl önce Batı kültürünün büyük etkisiyle Çin tarzı yaş sistemini terk etmişti.

Bloomberg'e göre, hükümet formlarında kullanılan yaş uluslararası sisteme dayandığı için Güney Korelilerin herhangi bir belge ya da kimlik güncellemesi yapmasına gerek kalmayacak.

Zorunlu askerlik hizmeti ve okul kayıtları, doğum yılını dikkate alan takvim yaşına göre yapılıyor.

Bununla birlikte yetkililer, içki veya sigara satın almak için yasal yaşın eskisi gibi kalacağını söyledi.

Aile bakanlığı salı günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, içki ve tütün satın almasına izin verilmeyen reşit olmayanların tanımının Gençleri Koruma Yasası kapsamında 19 yaşın altında aynı kalacağını söyledi. Bu da sadece 2004 ve daha önce doğanların içki ya da sigara satın alabileceği anlamına geliyor.

İlk ve Ortaöğretim Yasası uyarınca çocukların ilkokula gitme yaşı da aynı kalacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU