Christopher Nolan, Oppenheimer'ın hangi filmine benzediğini açıkladı

"Bence iki filmin sonları arasında keşfedilmesi gereken ilginç bir ilişki var"

Christopher Nolan'a göre Oppenheimer'ın sonu Başlangıç'la (Inception) bazı benzerlikler taşıyor. Oppenheimer, bugün hâlâ insanlığı tehdit eden nükleer silahların yaratılmasına yardımcı olan bilim insanının hikayesini anlatırken, Başlangıç, sabıka kaydını sildirip ailesinin yanına dönebilme hayalleri kuran yetenekli hırsız Dom Cobb'u merkezine alıyordu.

Karakterlerin temel motivasyonlarının farklı olması, Nolan'ın iki filminin birbiriyle benzerlik taşımadığı anlamına gelmiyor. Aylık kültür ve teknoloji dergisi Wired'a konuşan usta yönetmen, Oppenheimer ve Başlangıç'ın sonlarının aslında oldukça benzer olduğunu düşündüğünü açıkladı.

1150671-933936548.jpg

Nolan, duygusal açıdan yıpratıcı projeyi "bitirdiği için rahatladığını" da itiraf etmişti (Universal)


52 yaşındaki yönetmene göre, bu filmlerin sonlarında biraz nihilizm olabilir ama aynı zamanda bir miktar entelektüel belirsizlik de mevcut:

Yani Başlangıç'ın sonu, tam olarak bu, bu sonda nihilist bir bakış açısı var, değil mi? Ama aynı zamanda, o hayatına devam etti ve çocuklarıyla birlikte. Duygusal bir belirsizlik değil, seyirci için entelektüel bir belirsizlik. Komik, bence Başlangıç ve Oppenheimer'ın sonları arasında keşfedilmesi gereken ilginç bir ilişki var. Oppenheimer'ın karmaşık bir sonu var. Karmaşık duygular.

Özünde insan yeteneklerinin boyutlarını keşfetmekle ilgili iki projesinde de Nolan, belli bir düzeyde bilimsel doğruluk sağlamak için olağanüstü çaba sarf etti. Bu nedenle hem Başlangıç hem de Oppenheimer serimlemelerle dolu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başlangıç, bilinçli rüya görmenin ve bilinçaltının varlığını araştırıp bunların ne ölçüde keşfedilebileceğini ele alırken Oppenheimer, J. Robert Oppenheimer'ın hayat hikayesi üzerinden ilerliyor ve nükleer bilime dayanıyor. Filmin yapım aşamasında figüranların bile gerçek bilim insanları olduğu haberleri yayılmıştı.

180 dakikalık Oppenheimer, 21 Temmuz'da gösterime girecek. Başroldeki Cillian Murphy, "atom bombasının babası" diye bilinen  J. Robert Oppenheimer'ı canlandırıyor.

Nolan, filmin ilk gösterimler hakkında "Bazıları filmden kesinlikle perişan bir halde çıkıyor" ifadelerini kullanmıştı:

Bu yoğun bir hikaye olduğu için yoğun bir deneyim. Geçenlerde bir sinemacıya gösterdim. Bunun bir tür korku filmi olduğunu söyledi. Katılmıyor değilim.


Independent Türkçe, Wired, Screenrant

DAHA FAZLA HABER OKU