Rusya'yı sarsan 36 saat: Wagner isyanı nasıl bastırıldı?

Belarus lideri Lukaşenko darbe girişiminin bastırılması için arabulucu oldu

Prigojin, Rostov-Na-Donu'da halkın yoğun ilgisiyle karşılandı (Reuters)

Rus paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı ve Rus ordusuyla ilgili aylar süren şikayetlerinin ardından cuma gecesi silahlı bir kalkışma başlattı.

Wagner güçlerinin Moskova'nın yaklaşık 200 kilometre yakınlarına kadar geldiği darbe girişimi, cumartesi akşam saatlerinde Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğuyla bastırıldı.

Kremlin'den yapılan açıklamada Prigojin'in Belarus'a sürgüne gideceği, Wagner üyelerine yönelik suçlamalarınsa düşürüleceği ifade edildi.

ABD merkezli New York Times gazetesi 36 saatte bastırılan Wagner isyanı sırasında saat saat neler yaşandığını derledi.

Cuma - 11.00 / Prigojin savaşın sebeplerini sorguluyor

Daha önce Moskova'dan gerekli mühimmat desteğini alamadığını söyleyerek sosyal medyada Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu suçlayan Prigojin, Moskova saatine göre cuma 11.00'de 30 dakikalık bir video yayımlayarak Kremlin'in Ukrayna savaşına dair gerekçelerini eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ukrayna'yı Nazilerden arındırmak" gibi gerekçelerin doğru olmadığını belirten Prigojin, Şoygu'yu Wagner savaşçılarına yönelik hava saldırılarının emrini vermekle suçladı.

Wagner şefinin sözleri dünya basınında Prigojin'in "bir kırmızı çizgiyi daha çiğnediği" yorumlarına neden oldu.

Cuma - Gece Yarısı / Prigojin hakkında yakalama kararı

Rusya istihbarat servisi FSB, Prigojin hakkında silahlı isyan suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Sosyal medyada askeri ve zırhlı araçların Moskova ve Rostov-na-Donu kentlerine sevk edildiği görüntüler paylaşılmaya başlandı. 

Wagner güçlerinin bu kentlere yaklaştığını söyleyen Prigojin, 25 bin askerinin savaşmaya hazır olduğunu belirterek Rus askerlerini de kendi saflarına katılmaya çağırdı.

Cumartesi - 07.30 / Rostov-na-Donu Wagner'in kontrolünde

Birçok savunma önlemin karşın Wagner güçleri, Rostov-na-Donu şehrini ciddi bir direnişle karşılaşmadan ele geçirdi.

Bölgedeki askeri karargâhtan bir video paylaşan Prigojin, şehirdeki kilit tesisleri ele geçirdiklerini duyurdu.

Sosyal medyada Wagner savaşçıların önemli kavşakları zırhlı araçlarla tuttuğu ve halkın içine karışarak alışveriş yaptıkları görüntüler paylaşıldı.

Cumartesi - Sabah Saatleri / Wagner güçleri Moskova'ya ilerliyor

Rostov-na-Donu'da kontrolü sağlayan Wagner güçleri başkent Moskova'ya doğru ilerleyişe başladı.

Bir konvoy Rostov'dan Moskova'ya doğru harekete geçerken, işgal altındaki Ukrayna topraklarından Rusya'ya giriş yapan bir diğer konvoy ise Moskova yolu üzerindeki Voronej kentine ilerledi.

Wagner güçleri yol üzerinde ciddi bir direnişle karşılaşmadı ve birkaç Rus askeri hava aracının düşürüldüğü görüntüler sosyal medyaya yansıdı.


Cumartesi - 10.00 / Putin'den ulusa sesleniş konuşması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner isyanının ikinci gününde kamera karşısına geçerek bir ulusa sesleniş konuşması yaptı.

Yaşananları "ihanet" olarak yorumlayan Putin, "Birliğimizi bozan eylemler, ülkemizi ve halkımızı sırtından bıçaklamaktır" diye konuştu.

Putin, silahlı isyana katılan kişilerin cezalandırılacağını söyledi.

Cumartesi - Öğleden Sonra / Wagner konvoyu Elets'e ulaştı

Wagner konvoyları Voronej bölgesinden kuzeye doğru ilerleyerek başkentin 400 kilometre kadar güneyindeki Elets kasabasına ulaştı.

Wagner konvoyunda bulunan tanklar, zırhlı araçlar ve sayısız personel taşıyıcı kamyon bu noktaya kadar herhangi bir direnişle karşılaşmadı.

wagner
Wagner tankları Rostov-Na-Donu sokaklarında (Reuters)


Cumartesi - 20.30 / Sürpriz anlaşma

Wagner'in Moskova'ya doğru ilerleyişi tüm dünyada ilgi ve merakla takip edilirken, Belarus devlet medyasından sürpriz bir son dakika gelişmesi duyuruldu.

Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko'nun isyanın durdurulması için arabuluculuk yaptığı ve Prigojin'le anlaşmaya varıldığı bildirildi.. 

Prigojin sesli bir mesaj yayımlayarak Moskova'nın 200 kilometre yakınına kadar geldiklerini ve Wagner güçlerinin "kan dökülmemesi" için üslerine geri döneceğini açıkladı. Kremlin Sözcüsü Peskov, darbe girişimine katılmayı reddeden Wagner mensuplarının Rusya Savunma Bakanlığı'yla sözleşme imzalayacağını söyledi.

Taraflar arasında varılan anlaşma kapsamında Prigojin'in Belarus'a sürgüne gideceği, Wagner mensupları hakkında başlatılan soruşturmaların da düşürüleceği duyuruldu. Putin anlaşmayla ilgili herhangi bir yorumda bulunmazken, Prigojin'in gelecekteki rolüyle ilgili de herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Savunma Bakanlığı'nda herhangi bir değişiklik olup olmayacağının sorulması üzerine Peskov, bu tip konuların devlet başkanının yetkisinde olduğunu ve müzakereler sırasında tartışılmadığını söyledi. 

Prigojin, kalkışmanın ilk saatlerinde Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'un istifalarını istemişti.

Cumartesi - 23.00 / Prigojin, Rostov-Na-Donu'dan ayrıldı

Kremlin'le Wagner arasında sağlanan anlaşmanın ardından, Wagner güçleri Rostov-Na-Donu'dan ayrılarak Ukrayna'daki üslerine döndü.

Wagner'in ayrılışı sırasında birçok kent sakininin sokağa çıkarak paralı asker grubuna destek verdiği görüntüler sosyal medyaya yansıdı.

Siyah, ağır zırhlı, SUV tipi bir araç kullanan Yevgeni Prigojin de kentten ayrılanlar arasındaydı.


Independent Türkçe, New York Times, Telegraph, Kommersant

DAHA FAZLA HABER OKU