Rehabilitasyon merkezine gidip köle gibi çalıştırılanlar neler yaşadıklarını anlattı: İşkence, tecavüz ve cinayet...

Faillere verilen en sert ceza, üç yıl hapis oldu

Tanık koruma programındaki 4 mağdur, soyadlarının açıklanmaması koşuluyla New York Times'a konuştu (AFP/Temsili)

Endonezyalı aileler, uyuşturucu bağımlısı çocuklarını Belediye Başkanı Terbit Rencana Perangin Angin'in işlettiği rehabilitasyon merkezine bedavaya göndermek için can atıyordu. Ancak sonuç, palmiye yağı tesislerinde kölelik oldu. 

Perangin Angin'in iki yardımcısının toplamda 40 bin dolar tutarında rüşvet alırken yakalanmasıyla birlikte Endonezya'da yolsuzluk soruşturması başlatıldı ve 6 ay süren araştırmanın sonucunda 65 erkeğin iki kafeste tutulduğu saptandı. 

50 yaşındaki Perangin Angin, kafeslerin Ocak 2022'de keşfedilmesinden sonra rüşvet suçlamasıyla tutuklandı. Ekim'de 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı, fabrikasına el kondu ve belediye başkanlığı görevinden alındı. Ancak mülkündeki kafeslerde tutulan erkeklerle ilgili herhangi bir yargı süreciyle hiç uğraşmadı. 

Mağdurların teşhis ettiği 60 adamından 13'ü hakkındaysa dava açıldı. Bu kişilerin aldığı en ağır hapis cezası üç yılda kaldı.


Konuyu yeniden ele alan New York Times, bu vakanın ülkedeki insan hakları ihlalleri ve yolsuzluğa dair iyi bir örnek olduğunu vurguladı. Perangin Angin gibi küçük çaptaki yöneticilerin bile "kral yavrusu" gibi muamele gördüğü bildirildi. 

Kuzey Sumatra Polisi, Perangin Angin'in tutuklanmasından önceki 10 yıl boyunca, aralarında çocukların da bulunduğu 656 erkeğin kafeslerde tutulduğunu ortaya koydu. Bu kişilerin ortalama 18 ay boyunca özgürlüklerinden mahrum bırakıldıktan sonra serbest kaldığı açıklandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Para alan işçilerin yanında palmiye yağı tesislerinde çalışan, Perangin Angin'in malikanesiyle otomobillerini temizleyen ve 200 ineğine bakan bu mağdurlar, işkence ve cinsel saldırıya maruz bırakıldıklarını ifade ediyor. 

Endonezya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, hayatını kaybeden 6 kişiden en az üçünün işkenceyle öldürüldüğünü belirtiyor. 

Bir milyonu aşkın kişinin yaşadığı Langkat bölgesinde nüfuz sahibi Perangin Angin'in kafesleri herkes tarafından bilinen bir sır olsa da kimse müdahale etmemiş. Hatta bazı polis ve askerlerin belediye başkanının tesislerindeki işkencelerde payı olduğu bildiriliyor. 

Endonezya Mağdur ve Tanık Koruma Ajansı'ndan Rianto Wicaksono, "Onu hiç kimse durduramazdı. Bölgedeki polis onun kontrolündeydi. Kimse ona karşı çıkacak kadar cesur değildi" diyor.

Bağımlılık tedavisi görmediğini belirten mağdurlardan 31 yaşındaki Bambang, şu ifadeleri kullanıyor:

Bu bir rehabilitasyon değil, hapisti. Bize hayvanmışız gibi davrandılar. Orada çok çaresizdik.

18 yaşındaki Ardi, üç yıl önce buraya düştüğünü söylüyor:

İşçilere para harcamak istemediği için rehabilitasyon bahanesiyle bizi köleleştirdi. Hiçbir tedavi görmedik. Bu açık bir dolandırıcılıktı.

25 yaşındaki Roni, kaçtıktan sonra yakalanınca kasığındaki kılların kibritle yakıldığını ve cinsel organının ucuna yanan sigara basıldığını anlatıyor. Kaçan bir başka mağdurla beraber cinsel ilişkiye zorlandıklarını ve bu anların kamerayla kaydedildiğini belirten Roni, bu gardiyanla beraber 10 kişinin adını verse de hiçbirinin yargılanmadığının altını çiziyor. 

NYT'nin konuştuğu mağdurlar, kendilerine işkence eden kişileri sokakta gördüklerinde korkuya kapıldıklarını vurguluyor. 

Perangin Angin ve 25 yaşındaki çocuğu Dewa Rencana, Amerikan gazetesinin yorum talebine yanıt vermedi. Dewa Rencana Perangin Angin, işkenceyle ölüme sebep olmaktan hüküm giyip 19 ay hapis cezası yatıp çıktı. Bu sene bir düğünde eğlenirken görüldü. 

Babasıysa bu işe dair hiçbir bilgisi olmadığını savunuyor. Avukatı Sangap Surbakti, şu ifadeleri kullandı:

Kafesler evinin yakınında olduğu için şanssız. Kafesleri bilse de orada ne yapıldığını bilmiyordu. O sadece kendi işine bakıyordu. Bu erkeklerin fabrikaya nakledildiğinden bile haberi yoktu.

Kuzey Sumatra Polisi Sözcüsü Hadi Wahyudi'yse gerekli kovuşturmanın yapıldığını savundu.

Endonezya Mağdur ve Tanık Koruma Ajansı'nın tahminlerine göre köleleştirilen bu kişilerin sırtından 12 milyon dolarlık gelir elde edildi. 
 

Independent Türkçe, New York Times, AA

DAHA FAZLA HABER OKU