Libya ordusu seçim yasaları konusunda "uzlaşmayı" destekliyor

Ülke genelinde liyakat örgütlenmesini denetleyecek yeni bir teknokrat hükümetinin hızla kurulması talep edildi

Libya Ordusu Komutanı Halife Hafter / Fotoğraf: Reuters

Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı, genel seçimleri düzenleyen yasalar konusunda 'Libya uzlaşmasına' destek verdiğini açıkladı.

Yaklaşan seçimlerin organizasyonunu denetleyecek yeni bir hükümet kurulması çağrısında bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

6+6 Komitesi (Milletvekili Konseyi'nden altı üye ve Devlet Konseyi'nden altı üye), Fas'ın Bouznika kentinde günler süren görüşmelerin ardından, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini düzenleyen yasalar konusunda uzlaşmaya varmayı başardı.

Anlaşmazlık noktalarının devam etmesinin bir işareti olarak, başlangıçta planlandığı gibi anlaşmanın resmi olarak imzalanması gerçekleşmedi.

Tartışmalı konuların ve özellikle çifte vatandaşlık sahipleri ve askerlerin aday gösterilmesiyle ilgili tartışmanın kaderi hala belirsiz. 
 

Libya Ordusu’nun açıklaması.jpg
Libya ordusunun açıklaması

 

Ordu Genelkurmayı, cuma günü bir basın açıklamasında, "Milletvekilleri Konseyi ve Devlet Konseyi arasında gerçekleşen '6+6' Komitesi'nin yaptığı müzakereleri ve yakınlaşmayı destekliyoruz. Bu, siyasi ayrılığın sona erdirilmesine yol açacak önemli adımlardan biridir ve cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılmasına hazırlık sağlamaktadır" ifadelerine yer verildi. 

Açıklamada ayrıca, "Libya'nın her yerinde seçimlerin düzenlenmesini denetleyecek yeni ve birleşik bir teknokrat hükümetinin kurulmasını hızlandırma" çağrısında bulunularak, Birleşmiş Milletler (BM) misyonuna "seçimlerin yapılmasına yol açan fikir birliğini destekleme" çağrısında bulunuldu.

BM, daha önce Libya'da 2011'den beri kaos ve bölünme ile mücadele eden ülkede 2023 sonuna kadar gerçekleştirilmesi planlanan seçimler için önerilen seçim yasalarındaki "anlaşmazlık noktalarında daha fazla uzlaşma" talebinde bulunmuştu.

BM ayrıca siyasi rakipleri, "tüm anlaşmazlık konularının çözümüne yönelik uzlaşma ruhuna bağlı kalmaları ve seçimlerin gerçekleşmesi için daha güvenli ve uygun bir ortamın yaratılması" çağrısında bulunmuştu.

ABD ve Avrupa Birliği temsilcileri de BM'nin bu tutumunu desteklediklerini açıklamıştı.

Libya'nın Aralık 2021'de cumhurbaşkanlığı ve yasama seçimlerine tanık olması planlanıyordu, ancak çeşitli partiler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bir sonraki duyuruya ertelendi.

 

 

Independent Arabia, AP

DAHA FAZLA HABER OKU