İklim değişikliği, her yıl 5 günlük hac ziyareti amacıyla Suudi Arabistan’ın Mekke şehrine giden milyonlarca Müslüman için “büyük tehlike” arz edebilir.
Dünyadaki 1,8 milyar Müslüman için hac ibadeti, yaşamları boyunca en az bir kere gerçekleştirmeleri gereken bir farz.
Ancak araştırmacılar, 20 ila 30 saatini dışarıda geçiren müminler için artan sıcakların gelecek yıllarda büyük risk teşkil edebileceğini söylüyor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Hac esnasında yaşanan izdihamlarda daha önce 1990’da bin 462, 2015’te ise 769 kişi hayatını kaybetmiş ve 934 kişi yaralanmıştı. Her iki yıldaki hadise de bölgedeki sıcaklıkların zirve yaptığı zamana denk gelmişti
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) araştırmacılar, yetkililerin hac ibadetini gerçekleştirmek için gelecek kişi sayısında kısıtlamaya gitmeyi düşünmesi gerektiğini söylüyor.
MIT’de inşaat ve çevre mühendisliği profesörü olan Elfatih Eltahir “Hava koşullarının daha ağır olduğu bir yerde kalabalıkları bir araya getiriyorsanız, o kalabalığın kazalara yol açması daha muhtemeldir” dedi.
Hac vakti her yıl değişmekle birlikte 2047 ile 2052 arasında ve 2079’dan 2086’ya kadar yazın en sıcak aylarında gerçekleşecek.
Sıcaklığın ve nemin tehlikeli seviyesini araştıran bilim insanları, terlemenin vücudu ne kadar soğuttuğun bir ölçüsü olarak “yaş termometre sıcaklığı”na başvuruyor.
Eğer nem yüksekse, yaş termometre sıcaklığı daha düşük oluyor. Çünkü insanlar daha az ter döküyor.
39 derecenin üzerindeki sıcaklıklar ABD Ulusal Hava Servisi tarafından “tehlikeli” olarak sınıflandırılıyor. 51 derecenin üzerindeki yaş termometre sıcaklıkları ise “çok tehlikeli” sayılıyor ve yüksek seviyede sıcak çarpması riski barındırıyor. Sıcak çarpması, beyne, kalbe, böbreklere ve kaslara hasar verebileceği gibi ölümle de sonuçlanabiliyor.
Geophysical Review Letters’ta yayımlanan makaleye göre, bilim insanları iklim değişikliğinin yaş termometre sıcaklığının “çok tehlikeli” sınırını aşacağı gün sayısını her yaz artıracağını söylüyor.
Eltahir, tehlike potansiyeli barındıran bu durumlara hazırlanmanın Suudi Arabistan’daki yetkililer için önemli olacağını belirtiyor.
Öte yandan halihazırda belirli koruyucu önlemler bulunuyor. Örneğin bazı dış mekanlarda su buharı sağlayan püskürtücüler yer alıyor. Ancak araştırmacılar, önümüzdeki yıllarda hacı sayısının sınırlandırılmasının gerekebileceğini söylüyor.
Yetkili makamlar bu ayın başında sona eren bu yılki hac ibadetine 180 ülkeden 1,85 milyon hacının ve 600 binden fazla Suudi’nin katıldığını belirtiyor.
Hac ibadeti, Müslümanların Kurban Bayramı’nın başlangıcını işaret ediyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/environment
Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken
© The Independent