Demirtaş'ın eleştirileri… Kaya: Sorunlar istifalarla çözülemez; Katırcıoğlu: Partide yapısal problemler var

Seçimi kaybeden muhalefet partilerinde kongre çağrılarına ilişkin sesler yükseliyor. Bu partilerden biri de HDP. Demirtaş'ın eleştirilerine hak veren partililere göre sorunlar bazı istifalar ile giderilmeyecek nitelikte

Selahattin Demirtaş / Fotoğraf: AA

Seçim sonuçlarının beraberinde getirdiği tartışmalar devam ediyor. 

Umduğunu bulamayan ya da oy kaybeden muhalefet partileri muhasebe yapıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İç tartışmaların yaşandığı siyasi oluşumlardan biri de Halkların Demokratik Partisi (HDP).

Aslında tartışma Edirne Cezaevi'nde tutuklu eski Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş'ın açıklamalarıyla başladı.

Demirtaş'ın seçim süreci boyunca sosyal medya hesabından hem Yeşil Sol Parti hem de cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na destek tweetleri paylaştığı biliniyor.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun Recep Tayyip Erdoğan lehine sonuçlanmasının ardından "Ben kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum" diyerek bu aşamada aktif politikayı bıraktığını söyledi.

Demirtaş, sosyal medyadaki eleştiri ve özeleştiri yapmakla yetinmedi. Artıgerçek'ten İrfan Aktan'a verdiği röportajda daha sert mesajlar verdi.

 

Ahmet Türk
Ahmet Türk / Fotoğraf: AA

 

HDP'nin başını çektiği Emek ve Özgürlük İttifakı'nın kağıt üstünde kaldığını, bazı bileşenlerin ittifak yokmuş gibi ayrı davrandığını belirten Demirtaş, Kürt partileriyle ittifakın yeterince önemsenmediğini, süreçten ders çıkarılarak büyük kongrenin toplanması ve yönetimde değişikliği gibi birçok probleme değindi.

"Parti içinde birçok genel merkez oluştu"

Yaşanan tartışmada Demirtaş'ı eleştirenlerin yanı sıra destek veren HDP'liler de oldu.

Bunlardan biri de eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk.

Seçim sürecine dair eleştirilere destek veren Türk, "Örgütlü bir yapı yoktu. Parti içinde birçok genel merkez oluştu" siteminde bulundu.

HDP: Eleştiri-özeleştiri mekanizması işletilecek

Tartışma sürerken konuya dair bir açıklama da HDP Sözcüsü Ebru Günay'dan geldi.

Halkın rehberliğinde yenilenme süreci başlattıklarını kaydeden Günay, amaçlarının eleştiri-özeleştiri mekanizmasını işleterek değişim ve dönüşümün ışığında büyük kongre sürecini tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

 

HDP - Yeşil Sol

İbrahim Akın (solda) – Çiğdem Kılıçgün Uçar (ortada) – Mithat Sancar (ortada)– Pervin Buldan (sağda) / Fotoğraf: HDP Basın

 

HDP'de kongre ne zaman bilinmez ancak daha çok tartışmanın yaşanacağı görünüyor.

Peki Demirtaş'ın açıklamaları ne anlama geliyor? HDP yönetimi nerede hata yaptı?

"Türkiye'de başarı oy ile ölçülemez"

Eski Barış ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı ve Muş Milletvekili Demir Çelik, her siyasi parti gibi HDP'nin de seçime yönelik çalışmalarının kendinden menkul olduğunu söyledi.

Çelik'e göre söz konusu Türkiye olunca siyasi partilerin başarılı veya başarısızlık kıstası aldıkları oyla ölçülemez.

2016'dan itibaren HDP'nin sistematik bir baskıyla karşı karşıya kaldığını dile getiren Çelik, "Ben dahil onlarca eski milletvekili sürgünde, on binlerce insanımız tutsak, il ve ilçe binaları yasaklı ve baskıların eksilmediği neredeyse her gün gözaltılar gerçekleşiyor. Bu durumda ne kadar başarı beklenir" diye konuştu.

"HDP'ye düşen zoru başarmaktır"

Özgür iradenin sandığa yansıması konusunda nispeten daha demokratik bir ortam olan 7 Haziran'a göre oylarda bir geriye dönüşün söz konusu olduğuna değinen Çelik, "Buna rağmen yüzde 8,8 oy alındı. Bunun üzerine başarılı-başarısız ölçütü konulamaz" dedi ve ekledi:

Doğru aday seçimi yapılsaydı il ve ilçelerde milletvekili adaylarının belirlenmesinde halkın karar yetkisi olsaydı muhtemeldir ki en kötü seçim sonucu yüzde 10'dan aşağı olmazdı. Ama buna rağmen Selahattin Başkan'ın da dediği gibi HDP'ye düşen zoru başarmaktır. Bu yönde elbette hepimizin söyleyecek sözü olmalı ama sosyal medya üzerinden bunu dillendirmek yerine meşru zeminlerde eleştiri esasıyla soruna yaklaşmak daha doğru olur."

 

Demir Çelik
Demir Çelik / Fotoğraf: AA

 

"Çok gecikmeden HDP kongre kararı almalı"

Mart 2024'te olacak yerel seçimleri dikkate alarak en geç eylülde HDP'nin kongre kararının alması çağrısında bulunan Demir Çelik, şunları kaydetti:

"Bir başarısızlık varsa kongrede neticeleri açığa çıkarılmalı, eleştiri-özeleştiriden çekinmemek gerekiyor. Kongre sürecine kadar3 ay boyunca il ve ilçe toplantılarında halkın eleştiri ve gözlemlerini almak, varsa eksikliklerin gereğini yapmak ve olabilecek en kısa sürede yerel seçimlere ciddi hazırlık için çalışmayı devreye koymak yapılması gerekendir. İstifa bir araçtır ama tümüyle istifayı gerektirecek bir başarısızlıktan çok mevcut yönetimin bir an evvel partiyi kazasız, belasız kongreye taşımaktır."

"Demirtaş'ın eleştirilerinin ciddiye alınması gerekir"

27. dönem HDP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Erol Katırcıoğlu da Demirtaş'ın eleştirilerinin ciddiye alınması gerektiği görüşünde.

HDP Sözcüsü Günay'ın açıklamalarını hatırlatan Katırcıoğlu, "5 yıllık vekilliğimin sonuna geldim. Daha önce de PM üyeliği yapmıştım. Benim de çok eleştirilerim var ve bunların bir şekilde konuşulması lazım. Ancak kabul etmek gerekir ki HDP özellikle Erdoğan'ın yarattığı bir tür ‘düşman' atmosferi içerisinde değerlendiriliyor. Ne dersek diyelim bizi ‘terörist' gösteren bir medya var" ifadelerini kullandı.

 

Erol Katırcıoğlu
Erol Katırcıoğlu / Fotoğraf: AA

 

Demirtaş'ın yaptığı eleştirilerin bir kısmına vakıf olduğunu ve benzer eleştirileri kendisinin de yaptığını belirten Katırcıoğlu, "Şu unutulmamalı ki Demirtaş sadece eski bir başkan değil, bir şekilde toplumda yer etmiş bir lider konumunda" dedi.

"HDP Türkiye'nin en demokratik partisidir"

Bir parti olmasına rağmen şemsiye parti gibi duran HDP'nin bir yapısal sorunu olduğuna vurgu yapan Katırcıoğlu, farklı gruplar olan HDP'de gruplar üzerinden siyaset yapıldığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

Bir sorunun olduğu açık. Ben başından beri bu bileşenler meselesinde itirazı olanlardan biriyim. Partinin programa bağlı bireylerden oluşması lazım ama bazen etkin karar mekanizması çalışmayabiliyor. Örneğin ittifak politikalarında, TİP ile ilişkilerde, vekil ve liste meselesinde birtakım hataların yapıldığı kanaatindeyim. Bir başarısızlık varsa bu tür konulardan kaynaklandığını düşünüyorum. HDP Türkiye'nin en demokratik partisidir. Kürtlerin sosyolojisini de anlamak üzere yeni bir bakış açısı üretmek lazım."

"Onca emeğe rağmen alınan sonuç bir hezimettir"

Eski HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya'ya göre ise Demirtaş'ın "şu an aktif siyasetten geri çekiliyorum" şeklindeki kararının bir anlık üzüntü veya kırgınlıkla alınmış bir karar değil.

Bunun sadece son seçim süreci ve sonuçlarıyla da ilgili olmadığını, yıllardır yaşanan bazı aksaklıkların varlığına değinen Kaya, "Bütün bunlara rağmen Demirtaş ve ailesi içeriden ve dışarıdan, çok yoğun şekilde seçim sürecinde çalışmalara dahil oldular. Onca motivasyon ve emeğe rağmen alınan sonuç bir hezimettir diyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

 

Hüda Kaya
Hüda Kaya / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Sorular bazı istifalar ile giderilebilecek meseleler değil"

HDP'nin sadece son seçimlerde aldığı sonuçlar paralelinde değerlendirerek, bir kayıp bir gerileme içinde olduğunu ifade edemeyeceğini kaydeden Kaya, "7 Haziran seçimlerinden sonra da gerileyiş hep vardı. Şahsen ben kendim de dahil, halkımızın her kesiminden sayısız kereler eleştirileri ve önerilerimizi ilettik. Yoğun şekilde olağanüstü şartlarla karşı karşıya olduğumuz gerçekliği ile beraber yine de yapılabilecek, düzeltilebilecek, halkımızın sesine kulak verilebilecek imkânlar da ziyan edildi" şeklinde konuştu. 

Son seçimlere söz konusu yanlışlarda ısrar edilerek girilmiş olması ile çok açık ara ile bu gerilemenin ortaya çıkmasına sebep olduğunun altını çizen Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:

"Partimizdeki bu sorunlar, bazı istifalar ile de giderilebilecek meseleler değildir bana göre. Daha yapısal ve mantalite sorunları olduğunu düşünüyorum. Yaklaşık 6-7 milyon ilk defa oy veren bir gençliğin olduğu bu seçim sürecinde daha doğru strateji ve adımlarla oylarını en fazla sıçratacak parti olabilmek mümkün idi. Hiçbir partide olmadığı kadar emekçi, fedakar ve politik bilince sahip bir tabanımız vardır. Dilerim bir an önce tüm Türkiye halkıyla hakkıyla kucaklaşabilen bir yapı gerçekleşir."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU