Rusya, tutukladığı WSJ muhabirini üç ay daha hapiste tutacak

ABD, Evan Gerşkoviç'in derhal serbest bırakılmasını talep ediyor

Kremlin yönetimi Gerşkoviç'in gizli bilgileri ele geçirmeye çalışırken suçüstü yakalandığını öne sürüyor (AP)

Rusya'da casusluk suçlamasıyla hapiste tutulan Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gerşkoviç'in tutukluluk süresi üç ay daha uzatıldı.

Başkent Moskova'da salı günü düzenlenen duruşmada, ABD'nin önde gelen gazetelerinden WSJ'de çalışan Gerşkoviç'in 30 Ağustos'a kadar şehirdeki Lefortovo Hapishanesi'nde tutulmasına karar verildi.

Birleşik Krallık'ın kamu yayımcısı BBC, içeriye gazetecilerin alınmadığını ve Gerşkoviç'in duruşmaya katılıp katılmadığının bilinmediğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise ABD Büyükelçiliği'nden diplomatların duruşmada yer aldığını söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Miller, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada "Gerşkoviç hakkındaki iddialar asılsızdır, derhal serbest bırakılmasına dair talebimizi yineliyoruz" dedi. 

Rus haber ajansı Interfax ise 31 yaşındaki gazetecinin ABD'den Rusya'ya giden ailesinin mahkeme binasına alındığını fakat duruşmaya katılmalarına izin verilmediğini bildirdi.

Martta tutuklanan Gerşkoviç hakkında Amerikan hükümeti için casusluk yaptığı suçlamasıyla nisanda hukuki işlem başlatılmış, kendisi daha sonra tutuklu yargılanmak üzere Lefortovo Hapishanesi'ne nakledilmişti.  

Rusya, gazeteciye yöneltilen casusluk suçlamasıyla ilgili delilleri gizli olduğu gerekçesiyle paylaşmamıştı. 

Tutuklama kararı, Washington ve Moskova arasında krize yol açarken, geçen ay görülen duruşmada Gerşkoviç'in 50 milyon Rus Rublesi (yaklaşık 12,4 milyon TL) karşılığında kefaletle serbest bırakılması teklifi de mahkeme tarafından reddedilmişti. Gerşkoviç'in avukatlarının ev hapsi talebi de olumsuz sonuçlanmıştı.


Independent Türkçe, BBC, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU