Siyaset ve iş dünyasının "elitleri", dışa kapalı bir toplantı için bu hafta Portekiz'in başkenti Lizbon'da bir araya geldi.
Dünya çapında etkin siyasi liderlerin yanı sıra iş dünyası, medyva ve akademi çevrelerinin en önde gelen temsilci ve uzmanlarının bir araya gelmesiyle her yıl düzenlenen ve hakkında çeşitli komplo teorileri bulunan Bilderberg toplantılarına bu yıl 130 seçkin davetli katıldı.
18 Mayıs Perşembe başlayan toplantı, 21 Mayıs Pazar günü sona erdi.
CNBC'nin aktardığına göre buluşmanın en önemli konusu yapay zekaydı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Seçkinlerin aynı zamanda bankacılık sistemleri, NATO ve Rusya gibi konuları da tartıştığı belirtildi.
Konuşmacıların kimliğinin ve mensubiyetinin genellikle gizli tutulduğu bir dizi görüşmeye ev sahipliği yapan Bilderberg Toplantıları, yıllar içinde birçok komplo teorisine de sahne olmuş, toplantılar sıklıkla "dünyayı yöneten üst akılın buluşma yeri" diye görülmüştü.
Toplantılar aslında 1954'te Avrupa ve Kuzey Amerika arasındaki "diyaloğu geliştirmek" için başlatılmıştı.
Bu yıl 69. yılına giren buluşmaya ChatGPT'nin geliştirildiği OpenAI firmasının CEO'su Sam Altman da katıldı.
Altman kısa süre önce ABD Kongresi'nde de yapay zekayla ilgili bir toplantıya katılmış ve ChatGPT de dahil olmak üzere, teknolojinin geldiği noktadan endişelendiğini ifade etmişti. CEO yapay zekaya yönelik regülasyon çağrısında da bulunmuştu.
Toplantının konuk listesinde Altman'ın yanı sıra Microsoft'un CEO'su Satya Nadella'nın, DeepMind'ın başkanı Demis Hassabis'in ve eski Google CEO'su Eric Schmidt'in de yer aldığı öğrenildi.
Toplantıyla ilgili başka bir ayrıntı bilinmiyor. Yapılan basın açıklamasında sadece şu ifadeler yer alıyor:
Bilderberg Toplantısı, önemli konularla ilgili gayrı resmi tartışmaların yürütüldüğü bir forum. Ne konuşmacının/konuşmacıların ne de başka herhangi bir katılımcının kimliği, mensubiyeti açıklanmıyor.
Kısa süre önce Japonya'nın Hiroşima kentinde bir araya gelen G7 liderleri de yapay zeka üzerine tartışmıştı.
Bağlayıcı kurallardan yoksun şekilde ilerleyen yapay zeka araştırmalarının ciddi toplumsal zararlara neden olabileceğine dair endişeleri değerlendiren liderler, uluslararası teknik standartların geliştirilmesi ve benimsenmesi çağrısında bulunmuştu.
Independent Türkçe, Futurism, CNBC
Derleyen: Çağla Üren