Paraguay'ın göbeğinde bir Aryan ütopyası: Nietzsche'nin kız kardeşinin 1877'de kurduğu kasaba hâlâ ayakta

1877'de bir grup Alman, Avrupa'dan uzakta Yahudilerin olmadığı yeni bir Almanya kurmak için yola çıkmıştı

Paraguay'ın Brezilya, Arjantin ve Uruguay'la savaştığı Üçlü İttifak Savaşı, Latin Amerika tarihinin en kanlı savaşı olarak kayıtlara geçmişti (Reuters)

İspanya merkezli El Pais gazetesi 1800'lerin ikinci yarısında, ünlü Alman filozof Friedrich Nietzsche'nin kız kardeşi Elisabeth Nietzsche ve eşi Bernhard Förster'in bir çeşit "Aryan yaşam deneyimi" için Paraguay'da kurdukları Yeni Almanya (Nueva Germania) isimli kasabayı mercek altına aldı.

1877 yılında bir grup Almanla birlikte deniz yoluyla Paraguay'a gelen Nietzsche ve Förster'in amacı, Avrupa'dan uzakta, doğaya yakın, vegan ve Yahudilerin olmadığı yeni bir Almanya kurmaktı.

Förster'a göre Paraguay bunun için ideal bir ülkeydi. 1869'da sonra Üçlü İttifak Savaşı'nın ardından Paraguay yönetimi, Arjantin ve Brezilya'ya tazminat ödemek zorunda bırakılmış, bu nedenle kamuya ait bazı araziler çok düşük fiyatlarla satışa çıkarılmıştı. Alıcılardan biri de Förster oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni bir hayat için Hamburg'dan ayrılmak isteyen 10'a yakın Alman aile de çifte eşlik etti. Atlantik'i geçen grup Arjantin'deki Parana Nehri üzerinden Paraguay'a ilerleyerek Asuncion kentinin 300 kilometre kadar kuzeybatısındaki bölgede kararya çıktı.

Grup karaya çıkar çıkmaz Aryan ütopyasına dair tüm kavramlar yok oldu. Zira sıcak, nemli iklim, sıtma, parazitler ve yılanlar şehir hayatı yaşamaya alışkın çocuklu aileleri yıprattı.

30 yıldır Yeni Almanya'da yaşayan ve kasabanın tarihine hakim olan Benitez, "Ormanı kestiler, kereste yaptılar ve Avrupa'daki inşaat geleneğini sürdürdüler. Ama onlar için her şey çetin bir mücadeleye dönüştü. Buraya gelip, mate çayı ve ormandan para kazanacaklarını düşünmüşlerdi ancak bunu yapacak yetenekleri yoktu. Bazıları uyum sağladı ve bugün aileleri halen burada yaşıyor. Burayı sevdikleri için değil geri dönemedikleri için kaldılar" dedi.

Fischer ailesi de kasabada kalanlardan biriydi. 

Halen kasabada yaşayan Lidia Fischer, "Büyükannem buraya 4 yaşındakiyken Förster'in gemisiyle gelmiş. Annesi, babası ve dört kardeşi yanındaymış. En küçük kardeşi yolda ölünce onu denize atmışlar. Büyükannem hayatta kalmak için her şeyi yaptıklarını söylerdi. Sadece küçük bir bitki bahçeleri ve biraz hayvanları vardı" diye konuştu.

49 yaşındaki Lidia Fischer, kasabada halen Paraguaylıların dahil olmadığı az sayıda aileden birine mensup. Ancak o ve eşi Hugo Haundeschild, çocuklarının sadece Almanlarla evlenmeye yönelik aile geleneğini uygulamayacağının farkında.

Bugün 6 bin nüfusa sahip olan kasabada, bölgeye ilk gelen Alman grubun torunları ve Paraguaylılar yaşıyor. Birçoğu Förster'in anti-semitik macerası hakkında hiçbir şey bilmiyor ya da çok az şey biliyor. 

Förster'in Aryan rüyasıysa, Hamburg'dan ayrılmalarından 10 yıl sonra borçlar ve rüşvet suçlamaları nedeniyle intihar etmesiyle sonuçlandı.

Elisabeth Nietzsche ise Förster'ı Paraguay'da defnettikten sonra 1893'te Almanya'ya döndü. Kardeşini Almanya'dan Paraguay'a götürme çabaları, Friedrich Nietzsche'nin anti-semitik Aryan ideolojisinden nefret etmesi nedeniyle sonuçsuz kaldı. 

Ünlü filozofun 1900'deki ölümünün ardından Elizabeth yayın haklarını ele geçirdiği Nietzsche eserlerini, aşırı milliyetçi bir çizgiye gelecek şekilde değiştirdi. Elisabeth Nietzsche 1935'teki cenazesine Adolf Hitler ve Nazi partisinin tüm üst düzey yöneticileri katılmıştı.


Independent Türkçe, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU