Kolombiya'nın ilk solcu lideri Petro: Ukrayna'yı NATO'nun parçası olarak görmesek, savaş kolaylıkla biterdi

Gustavo Petro, Avrupa'nın kendisini NATO'da koruma altına aldığını" söyledi

6 çocuk babası olan Gustavo Petro'nun cumhurbaşkanlığı 7 Ağustos'ta başlamıştı (Reuters)

Kolombiya'nın ilk solcu cumhurbaşkanı Gustavo Petro, İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais'e konuştu. 

Petro, Rusya - Ukrayna savaşına dair değerlendirmesinde ABD'nin tavrını eleştirerek, şunları söyledi:

ABD, birilerinin toprağını işgal ettiği için Rusya'ya saldırma söylemini önce kendisine yönelik kullanmalıydı. Bir zamanlar işgalin insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak kabul edilmesini önermiştik. ABD itiraz etti.

"Avrupa, kendini NATO'da korumaya aldı ama NATO aracılığıyla başka yerleri işgal etti" diyen 62 yaşındaki lider,  "Ukrayna'yı NATO'nun bir parçası olarak görmeyi bıraksaydık, bu savaş kolaylıkla sonlanabilirdi" ifadelerini kullandı.

Petro, geçen yıl mayısta düzenlenen seçimlerin ikinci turunda oyların yüzde 50,46'sını alarak göreve geldiğinden beri yeni reformlarını hayata geçirmek için uğraştığını ve bu süreçte öngörmediği kadar zorlukla karşılaştığını da söyledi. 

Ülkedeki daha gelenekselci kesimlerin kendisine karşı çıktığını belirten Petro, şu ifadeleri kullandı: 

Değişim her zaman direnişe neden olur. Kolombiya'da seçilmiş ilk solcu cumhurbaşkanı olarak bana karşı çok ses var ve bunlar özellikle çok ayrıcalıklı gruplardan geliyor. Kamu politikalarına ve toplumsal değişime daha fazla ağırlık vermeye geri dönmeyi, sağlık haklarını ve emekli maaşlarını garanti altına almayı önerdiğimizde, bu gruplar tepki gösterdi ve örgütlendi.

Petro, "tam barış politikası" kapsamında paramiliter oluşumlar, silahlı çeteler ve 2016'daki barış anlaşmasından sonra Marksist gerilla Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nden (FARC) ayrılan grupların yer aldığı taraflarla müzakere ederek, ülkedeki şiddet olaylarını durdurmayı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kolombiya lideri ayrıca sağlık ve vergi alanındaki reform tasarılarıyla da muhalefetten tepki topluyor. Vergi reformu görüşmeleri nedeniyle eyülde, sağlık reformu nedeniyle de ocakta başkent Bogota başta olmak üzere farklı bölgelerde Petro hükümetine karşı protestolar düzenlenmişti.

Petro, söz konusu reformlarla ilgili Kongre'de yürütülen süreçlerde bir "güç oyununun oynandığını" belirtip, asıl önemli meselenin halkın talepleri olduğunu ifade ederek, "Halkın kendini ifade etmesini istiyorum; hiçbir ülke halkın öncü varlığı olmadan dönüşüm geçiremez" dedi.

Kolombiya lideri 17 yaşındayken, 1970'lerde kurulan "şehir gerillası hareketi" M-19'a katılmıştı. 19 Nisan hareketi olarak da bilinen örgüt, özellikle 1980-1985'te epey faaldi.

FARC'tan sonra ülkenin en büyük ikinci gerilla örgütü olan M-19, zenginler ve yoksullar arasındaki uçurumu kapatmak isteyen üniversite öğrencileri, aktivistler ve sanatçılardan kurulmuştu.

Solcu lider, Kolombiya'nın uzun zamandır muhafazakar bir ülke olduğunu fakat artık değişim için büyük bir savaş verildiğini söyledi. Öte yandan Petro, ülkesinde bugüne kadar "devleti sağarak zenginleşen ayrıcalıklı kesimlerin değişimi engellediğini, bunun kapitalizmden ziyade feodalizmle ilgili asalak bir tutum olduğunu" belirtti.


Independent Türkçe, El Pais, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU