Çeçen lider Kadirov, "tüm dünyada savaşacak" paralı asker ordusu kurmayı planlıyor

Kadirov yeni kuracağı paralı asker grubunun tüm dünyada baskı gören kişileri koruyacağını söyledi

Ramazan Kadirov'un babası Ahmet Kadirov, İkinci Çeçen Savaşı sırasında taraf değiştirerek Rusya'ya bağlılığını bildirmişti (Reuters)

Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, Rus haber ajansı RIA'ya verdiği röportajda dünyanın herhangi bir yerinde savaşabilecek özel bir ordu kurmayı planladığını söyledi.

Bu konu üzerine son zamanlarda çok düşündüğünü belirten Kadirov, kuracağı orduyla ilgili "Kendini en demokratik olarak tanımlayan ülkelere giderek buralardaki baskı gören insanları koruyabilecek" ifadelerini kullandı.

Yeni kuracağı paralı asker grubunun tüm dünyadan insanları silah altına alacağını belirten Kadirov, orduya katılacak askerlerin temel gerekçelerinin para olmaması gerektiğini vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadirov ilk olarak şubatta yeni bir paralı asker grubu kurma planlarını gündeme getirmiş ve Wagner'in sahadaki etkinliğinden övgüyle bahsetmişti. Çeçen lider, "Bir gün sevgili kardeşim Prigojin'le rekabet edeceğim" ifadelerini kullanmıştı.

Wagner lideri Yevgeni Prigojin ve Çeçenistan lideri Kadirov, Ukrayna savaşının başlangıcından itibaren Rus ordusunun komuta kademesine yönelik sert eleştiriler ortaya koymuştu. Kadirov, Rusya Savunma Bakanlığı ve Prigojin arasında iplerin gerildiği dönemdeyse daha ihtiyatlı bir tutum takınmıştı.

Birçok ülkede Rus ordusuyla birlikte savaşarak Kadirov'a ilham kaynağı olan paralı asker grubu Wagner, 2014 yılında kurulmuştu. Suriye, Libya, Mali ve Orta Afrika gibi ülkelerde faaliyet gösterdiği bilinen Wagner'in Ukrayna'da ise 50 binden fazla savaşçısı olduğu tahmin ediliyor.

Geçen ay Rusya'nın Kırım'ın başına atadığı Sergey Aksyonov'un da Wagner'den esinlenerek Konvoy isimli bir paralı asker şirketi kurduğu iddia edilmişti. 


Independent Türkçe, Moscow Times, Telegraph

DAHA FAZLA HABER OKU