"Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen, 1968'de başlayıp 1974 yılında tamamlanan kurutma projesi sonucunda Amik Gölü, Amik Ovası'na dönüştürülmüş ve zirai verimi yüksek olan bu topraklar tarıma açılmıştır. 2007 tarihinde ise ovaya inşa edilen Hatay Havalimanı açılmıştır."
6 Şubat'taki depremde pisti boydan boya yarıldığı için hayati önem taşıyan yardım ikmalini sekteye uğratan Hatay Havalimanı'ndan bahsediyor AFAD.
Üstelik yeni de değil. Depremden 2 yıl önce Hatay için hazırladığı "İl Afet Risk Azaltma Planı"nda şunları söylüyor liman hakkında.
Bölgedeki yağışlar sonucunda görece alçak konumda olan ovada su birikimleri gözlenmekte ve suların drenajında sorunlar yaşanabilmektedir.
Son olarak 16 Ocak 2019 tarihinde bölgedeki yağışlar sonucu ova su altında kalmış ve havalimanına ulaşım sağlayan yollar geçici olarak kullanıma kapanmıştır.
Havacılık ve inşaat sektörünün öncü firmalarından TAV Yönetim Kurulu Başkanvekili Sani Şener'e göre de su, Hatay Havalimanı için büyük problemdi.
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde bir araya geldiğimiz Şener, Hatay Havalimanı'ndaki sorunu "pistin yeri yanlış" olarak açıklıyor.
"Yanlış olduğunu Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) de zamanında iletmiş" diyen Şener, limanın yerinin özel idare tarafından seçildiğini de hatırlatıyor.
Sorunun terminalde değil pistte olduğunu yineleyen tecrübeli iş insanı, "Burası Amik Gölü üzerinde. Etrafında bir geçinimsizlik su perdesi var. O perdede depremde kırıklar oluşmuş. Su bastı. Su basınca pist yarıldı" değerlendirmesini yapıyor.
Şener'in açıklamasına göre pistin tamiri için DHMi'ye yardıma TAV'dan da bir ekip gönderildi.
45 ayrı noktada parçalanma ve yarık
6 Şubat'ta depremle birlikte parçalanan, ardımların zamanında bölgeye ulaşabilmesi için kritik önem teşkil eden havalimanının tamirine 8 Şubat'ta başlanmış ve 12 Şubat'ta tamamlanmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Pist tamirine 150 kişilik ekiple katılan IGA, üç kilometrelik pistin 45 ayrı noktasında parçalanma ve yarık oluştuğunu açıklamıştı.
Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından mart ayında açıklanan "Kahramanmaraş ve Hatay Depremleri Raporu"na göre pist kırılmış, apron ise ciddi şekilde hasar almıştı.
Havalimanının zemininde oturma tespit edildiğini söyleyen SBB, "Altyapı drenaj, elektrik ve mekanik sistemlerin çalışmadığı bilgisi alınmıştır" ifadelerine yer verdi.
Rapora göre hasarın tamiri için planlanan harcama 2,5 milyar lira.
"Sorun, uygulamadaki hatalardan kaynaklanıyor"
Sani Şener'e göre sorun çoğunluklar uygulamadaki hatalardan kaynaklanıyor.
"Bir yüksek mühendis olarak şunu söylemek isterim: Depremde bir binanın yıkılmaması, bir havalimanının bozulmaması, harap olmaması aslında çok kolay bir şey" diyen Şener, şöyle devam etti Independent Türkçe'ye verdiği röportajında:
Mühendisler ve yapımcılar kurallara uyarlarsa bir şey olmaz.
Depreme dayanıklılık artık bilgisayarda yapılıyor. Bir binanın yapısına bilgisayarda deprem uyguluyorlar.
Jeolojiciler zaten fay hatlarını biliyorlar. Jeoteknikçiler, jeolojicilerin verileriyle yapı arasındaki iletişimi yapıyorlar.
Yapıcılar da bunu dizayn edip uyguluyorlar. Dizayn hataları da oluyor ancak bu durum, uygulamadaki hatalardan kaynaklanıyor. Çok basit kurallar uygulandığında hiçbir şey olmaz.
"Adıyaman havalimanını biz yaptık"
Şener'in açıklamasına göre Türkiye'deki havalimanlarının depreme karşı dayanıklılığı genel olarak çok iyi.
"Deprem bölgesinde bir sürü havalimanı vardır. Adıyaman'ı mesela biz yaptık. Hiçbir şey olmadı çok şükür" diyen Şener, "DHMİ'ye iş yapan bir iş insanı olduğu için biliyorum, deprem bölgesindeki havalimanlarının hepsi kontrolden geçti" açıklamasını yaptı.
Dünyanın ilk "Yap-İşlet-Devret" projelerinden: Atatürk Havalimanı
Şener ile görüştüğümüz bir diğer konu ise tartışması kapandığından beri devam eden Atatürk Havalimanı.
İlk kez 1912'de askeri amaçla Yeşilköy'de hizmete açılan liman alanı,1933'te Ankara-İstanbul arası icra edilen ilk seferle "Yeşilköy Hava Meydanı" adıyla sivil uçuşlara açıldı.
1985'te yoluna, Atatürk Havalimanı adı altında devam etmeye başladı.
1997'de dünyada "Yap-İşlet-Devret" modeliyle gerçekleştirilen projelerin ilk örneklerinden olan İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali ihalesiyle TAV'ın tarihi de başlamış oldu.
DHMİ'nin 2005'te açtığı Atatürk Havalimanı'nın İç-Dış Hatlar Terminali, Katlı Otopark ve Genel Havacılık Terminali'nin işletme ihalesini, TAV Havalimanları Holding 3 milyar dolarlık rekor teklifle 15,5 yıllığına kazanmıştı. İşletmede yeni dönem 10 Haziran 2005'te başlamıştı.
2006 yılında yeniden yapılanan şirket, işletme ve yapım faaliyetlerini, TAV Havalimanları Holding ve TAV İnşaat olarak düzenlendi.
DHMi'den TAV'a 389 milyon euro ödeme
Ancak üçüncü havalimanının faaliyete geçecek olması nedeniyle, Atatürk Havalimanı, 7 Nisan 2019'da uçuşlara kapatıldı.
Atatürk Havalimanı'nın, 3 Ocak 2021'e kadar geçerliliği süren kira sözleşme süresinin bitiminden önce ticari uçuşlara kapanması sebebiyle DHMİ, TAV'a 389 milyon euro ödeme yapmıştı.
Şener: Atatürk Havalimanı'nın geleceği ile ilgili bize ulaşan olmadı
Havalimanının kapatılması da sadece özel jetler tarafından kullanılması da pandemide pistlerinin parçalanarak hiç kullanılmayan sahra hastanesine dönüştürülmesi de kamuoyunda eleştiri oklarının hedefi oldu.
Son olarak Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada iktidara gelmeleri durumunda Atatürk Havalimanı'nı "havacılık ve uzay merkezi" olarak açıkladı.
Dr. Sani Şener, Kılıçdaroğlu'nun bu projesi hakkındaki sorularımızı yanıtsız bıraktı. Ancak "İktidar değişse de değişmese de Atatürk Havalimanı'nın nasıl kullanılacağı ile ilgili sizinle bağlantıya geçildi mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:
Yok, hayır. Biz, yap-işlet-devret olarak oradaydık. Bitiş süremizden önce üçüncü havalimanı açıldığı için biz terk ettik. Aradaki kâr kaybımız, bize ödendi. Çünkü paranın önemli bir kısmını peşin ödemiştik 2006 yılında.
"Risk yönetimi bir kurallar bütünü, kriz yönetimi ise ameliyattır"
Şener, 27-30 Nisan 2023 tarihleri arasında Sapanca'da gerçekleşen Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin ilk gün konuşmacılarından biriydi.
Capital, Ekonomist ve Start Up dergileri tarafından organize edilen zirvede Şener, 29 ülkede 108 havaalanında faaliyet gösterdiklerini söyledi.
Sekiz ülkede 15 havaalanını işletmesinin TAV'da olduğunu hatırlatan Şener'e göre gelirlerin yüzde 66'sı yurtdışından geliyor.
Bugüne kadar faaliyet gösterdikleri ülkelerde bürokratik sorunlar ve siyasi krizlerle karşılaştıklarını söyleyen Şener, "Kriz yönetiminde başımıza gelmeyen kalmadı. Libya'da 4 bin 500 kişiyi tahliye ettik. Krizlerde sahada olacaksın. Risk yönetimi çok önemli bir kurallar bütünüdür ama kriz yönetimi ameliyat operasyonudur" diye konuştu.
"Yeni nesiller için yarını şekillendirecek politikalar ve iş stratejileri" teması altında pek çok iş insanı ve ekonomisti ağırlayan zirvenin bu yıl 12'ncisi gerçekleşiyor.
© The Independentturkish