Britanya ve Almanya jetleri Baltık Denizi üzerinde Rus uçaklarını engelledi

Eurofighters, transponder sinyalleri olmadan uçan iki Sukhoi Su-27 avcı uçağı ve bir Ilyushin Il-20 hava aracı tespit etti

Almanya ve Britanya, aralarında bir Ilyushin Il-20 hava aracının da bulunduğu üç askeri uçağı tespit etmek üzere Eurofighter jetlerini gönderdi (Twitter/Team_Luftwaffe)

Britanya ve Almanya'nın savaş uçakları Baltık Denizi üzerinde transponder sinyalleri olmadan uçarken yakalanan iki Rus jetini ve bir casus uçağını engelledi.

Alman Hava Kuvvetleri, iki Sukhoi Su-27 savaş uçağıyla bir Ilyushin Il-20 hava aracını uçuş halinde yakalayan birkaç görüntüyle karşılaşmanın fotoğraflarını paylaştı.

Kraliyet Hava Kuvvetleri'yle (Royal Air Force/RAF) Alman Hava Kuvvetleri'ne ait Typhoon savaş uçakları, askeri uçağı tespit etmek üzere salı günü Estonya'daki Ämari Hava Üssü'nden birlikte havalandı.

Eurofighter jetleri
Almanya ve Britanya, iki Sukhoi Su-27 savaş uçağını tespit etmek için Eurofighter jetlerini gönderdi (Twitter/Team_Luftwaffe)

Alman Hava Kuvvetleri, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Keşif uçuşları engellendi. Almanya ve Britanya'ya ait Eurofighter'lar, üç askeri hava aracını tespit etmek üzere alarma geçti" diye belirtti.

Rusya'ya ait iki SU-27 Flanker ve bir IL-20 uçağı Baltık Denizi üzerindeki uluslararası hava sahasında yine transponder sinyalleri olmadan uçuyordu.

Bu olay, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasi nedeniyle Moskova'yla Batı arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

 


Rus askeri hava araçları düzenli olarak anakara Rusya'dan Kaliningrad'a gidip geldiğinden, bölgede bu tür karşılaşmalar epey rutinleşti.

Almanya önceki haftalarda NATO'nun Baltık Hava Polisliği görevinin sorumluluğunu Birleşik Krallık'a (BK) devretmişti. Litvanya, Letonya ve Estonya'nın kendi avcı uçakları olmadığından NATO müttefikleri buradaki hava sahasını korumak için devreye girdi.

Bir RAF sözcüsü olayı doğruladı:

RAF ve Alman Hava Kuvvetleri'ne ait Typhoon savaş uçakları Estonya hava sahasının yakınındaki Baltık Denizi üzerinde tanımlanamayan hava araçlarına karşı dün Estonya'daki Ämari Hava Üssü'nden birlikte havalandı.

NATO'nun Baltık Hava Polisliği (Baltic Air Policing/BAP) Misyonu kapsamında görev yapan hava aracı, iki Sukhoi Su-27 Flanker'ın eşlik ettiği Rus askeri jeti IL-20'yi engelledi.

Norveç Hava Kuvvetleri de salı günü benzer şekilde ülkenin kuzeyinde yer alan Barents Denizi üzerindeki uluslararası hava sahasında bir grup Rus askeri hava aracı tespit ettiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Marttaysa RAF ve Alman savaş uçakları, iki NATO müttefiki arasındaki ilk ortak güvenlik faaliyetinde Estonya hava sahası yakınlarındaki bir Rus hava aracını engellemişti.

Rusya'ya ait olan bir havada yakıt ikmal uçağının, Estonya hava trafik kontrolüyle iletişim kuramaması üzerine Britanya ve Almanya'nın iki Typhoon jeti harekete geçmişti. BK Savunma Bakanlığı, görevin "rutin" hale gelmesini vurgulamıştı.
 

Sukhoi Su-27
Rusya'ya ait bir Sukhoi Su-27 hava aracı, NATO savaş uçakları tarafından engellendikten sonra görüntülendi (Twitter/Team_Luftwaffe)​​​​​​​


ABD'li yetkililere göre, bu olaydan sadece bir hafta önce Rus savaş uçakları Karadeniz'deki uluslararası sular üzerinde bir ABD drone'unu gökyüzünden zorla indirmişti.

ABD hava kuvvetleri, Rusya'ya ait bir çift Sukhoi Su-27 hava aracının "dikkatsizce, çevreye zarar veren ve profesyonellikten uzak" bir dizi manevra yaptığını, yakıt boşalttığını ve bir MQ-9 drone'unun pervanesine zarar vererek ABD'yi, aracı indirmeye zorladığını belirtmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU